Surt en català el llibre prohibit de Bandi, el nord-coreà crític amb el règim

Es tracta de set relats sobre l'absurd dia a dia a Corea del Nord, que han sortit d'amagat del país

RedaccióActualitzat

Els contes prohibits de l'escriptor nord-coreà Bandi es publiquen en català després d'haver aconseguit sortir del país amagats dins de llibres de propaganda del règim. 

Bandi, que significa "cuca de llum", és un pseudònim que utilitza per raons de seguretat. D'ell només se sap que té 67 anys i que es membre del Cercle d'Escriptors Coreans, un organisme estatal.

Hauria començat a escriure els relats durant les èpoques de fam de la dècada dels 80 i principis dels 90. A través d'una familiar i una ONG de Seül, es va aconseguir treure els textos d'amagat i ara s'estan publicant a diversos països. 

Són set relats recollits sota el títol "L'acusació", que en català publica l'editorial Periscopi. Aniol Rafel n'és l'editor.

"El que expliquen són diverses maneres d'explicar el dia a dia, la quotidianitat, en un entorn tan marcià com és Corea del Nord, sota un règim absolutament arbitrari, absolutament absurd. És l'únic llibre que ha escrit algú que continua vivint a dins i que, per tant, ho ha escrit sense la influència d'haver entès que hi ha una altra realitat."

Els editors publiquen l'obra sense haver pogut contactar, lògicament, amb l'autor, però donen credibilitat a l'autoria i als textos:

"Sí que en saben els detalls, aquesta organització que va aconseguir fer passar el manuscrit i, a través d'ells, l'editorial de Corea del Sud i l'agència que porta originàriament els drets. Tota la resta d'editorials que l'estem publicant òbviament hem demanat tota la informació possible i l'hem contrastat fins allà on ha estat possible, i sembla que, efectivament, és així, però, és clar, nosaltres no hem tingut accés a l'autor."

♦ Corea del Nord diu que està llesta per a la guerra nuclear

"L'Acusació" s'ha traduït a més 18 llengües i està en procés de publicació a 20 països més. En castellà, el publica Libros del Asteroide.

Anar al contingut