París

Strauss-Kahn i Fabius rebutgen les iniciatives més polèmiques de Royal en el segon debat entre els precandidats socialistes a França

Després de l'inèdit debat televisiu de la setmana passada, els francesos n'han viscut un segon entre els precandidats socialistes a les eleccions presidencials a França. Els aspirants a succeir Jacques Chirac, Ségolène Royal, Dominique Strauss-Kahn i Laurent Fabius, s'han tornat a trobar davant les càmeres per exposar els seus punts de vista. Aquest cop, però, el debat ha estat marcat pels atacs frontals dels dos aspirants masculins a les iniciatives més polèmiques de Royal. Encara falta un debat més en aquestes primàries socialistes, on la carismàtica Ségolène Royal es continua mantenint com a favorita.

Actualitzat

Els tres aspirants a representar al Partit Socialista en les eleccions presidencials franceses del 2007 han celebrat el segon debat televisat, dels tres que hi haurà en unes primàries. Durant dues hores, i només a tres setmanes perquè els militants escullin el seu candidat per a les presidencials, Royal, Strauss-Kahn i Fabius han parlat sobre diverses qüestions socials, com l'educació, la immigració, la integració, la seguretat, la violència en els barris més conflictius, el laïcisme i la família.

Aquest cop la diputada de l'Assemblea Nacional i presidenta de la regió de Poitou-Charentes es trobava molt més còmoda que en la primera trobada, centrada en qüestions econòmiques, les quals dominen més l'extitular d'Economia i Finances i l'exprimer ministre. I és que el debat ha estat centrat en les propostes més polèmiques de Royal, com la de controlar els càrrecs electes a través de jurats populars i obligar-los a passar comptes. En aquest sentit, Strauss-Kahn s'ha distanciat de "qui es pensa que pot construir una societat sobre la sospita generalitzada" i ha advertit del risc de crear conflictes molt perillosos per a la democràcia. Fabius, per la seva banda, s'ha posat a la defensiva contra el "populisme" que, segons ha dit, afavorirà la dreta. "Vigilar els càrrecs electes provocaria una desconfiança que no es mereixen", ha manifestat. Royal, en canvi, s'ha defensat argumentant que entre els ciutadans i els polítics hi ha un "desamor" provocat per la "profunda crisi democràtica i moral" que hi ha a França i ha defensat "democràcia participativa".

Strauss-Kahn i Fabius, en contra de la redefinició del mapa escolar de Royal

Strauss-Kahn i Fabius també s'han desmarcat d'una altra iniciativa de Royal, que vol redefinir el mapa escolar i donar als pares la possibilitat d'escollir, entre diversos centres públics, un per als seus fills. Altres temes que també han generat polèmica ha estat la proposta de Royal d'aplicar una disciplina militar als joves des que cometen el primer delicte, una mesura que s'aplicaria com alternativa a la presó, a través de campaments humanitaris dirigits per militars, policies i i altres responsables.

Pel que fa a la immigració, Royal, contrària a les regularitzacions massives, vol canviar les lleis, mentre que Strauss-Kahn ha instat a lluitar contra els que s'aprofiten dels immigrants clandestins. Fabius, d'altra banda, és favorable a una regularització "àmplia, però no cega" i ha demanat generositat i humanitat.

Finalment, els tres candidats s'han mostrat a favor de la legalització dels matrimonis homosexuals i del dret d'adopció d'aquestes parelles, tot i que han reconegut que no tenen la mateixa concepció de la família.

Aquest debat ha estat força diferent del que hi va haver la setmana passada, una trobada molt encotillada i en què es va evitar qualsevol tipus d'enfrontaments i va predominar al cortesia.

Anar al contingut