Pla curt del primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, fent declaracions als mitjans. Imatge publicada el 1…
Pla curt del primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, fent declaracions als mitjans. Imatge publicada el 16 de setembre de 2018.

Standard&Poor's i Fitch mantenen la qualificació de notable per a l'Ajuntament de Barcelona

ACN Barcelona.-Les agències de qualificació Standard&Poor's i Fitch mantenen la qualificació d' A-, l'equivalent a un notable, per a l'Ajuntament de Barcelona. El primer tinent d'alcalde del consistori, Gerardo Pisarello, ha celebrat les previsions d'aquestes dues agències i ha aprofitat per recordar als grups de l'oposició, tots menys la CUP, que van reprovar la gestió econòmica municipal el passat mes de juliol que "Barcelona és una ciutat solvent". Fitch, l'únic que ha publicat un informe detallat, considera que l"'economia de Barcelona és forta" i dona una perspectiva estable a l'Ajuntament, tot afirmant que els ingressos corrents augmenten entre un 1 i un 2%, la despesa corrent s'incrementa entre un 2,5 i un 3% i el marge brut, és a dir, els ingressos que es destinen a inversió, es manté estable en un 15%. Standard&Poor's s'ha limitat a comunicar que no ha detectat canvis respecte a l'anterior examinació i a mantenir, doncs, la qualificació A- amb perspectiva positiva. En la seva última valoració, Moddy's va qualificar l'Ajuntament amb una nota de Baa1, és a dir, un aprovat alt.

Segons el seu informe, Fitch espera que els ingressos corrents de l'Ajuntament de Barcelona creixin entre un 1 i un 2% aquest any, basant-se en una recaptació més alta en l'impost de plusvàlues, en la taxa d'impost de construccions i obres i per transferències més elevades del sistema de finançament. Pel 2018, l'agència de qualificació pronostica que el consistori té un marge de maniobra financer suficient per pujar les despeses corrents entre un 2,5 i un 3%, que es destinen, majoritàriament, a costos de personal, despesa social i transport. Pel que fa al deute, Fitch apunta que es manté en un nivell "moderat" proper al 31 o 32% dels ingressos corrents previstos per aquest any, molt per sota del 60%, el topall fixat pel govern municipal. A més, l'agència xifra el deute de l'any passat en 835,5 MEUR, el 32,6% dels ingressos corrents. La sòlida liquiditat del consistori barceloní, segons l'agència de qualificació, explica que durant el 2017 no es renovessin les línies de crèdit a curt termini. Una tendència que, apunten, es mantindrà aquest any. Amb tot, Fitch valora positivament en el seu informe la "prudència financera, la gestió del deute i de la liquiditat i els pressupostos conservadors" de l'Ajuntament de Barcelona. D'altra banda, l'agència de qualificació creditícia Moody's es va pronunciar a l'abril qualificant "d'estable" la perspectiva per l'Ajuntament. En aquella ocasió, l'agència va considerar que la situació econòmica es podia qualificar de Baa1, és a dir, un aprovat alt.Per part del govern municipal, Pisarello, ha celebrat les valoracions tot apuntant que "la solvència financera és compatible amb el creixement de la inversió social i l'existència de polítiques redistributives". El responsable econòmic del consistori ha defensat que la seva tinència preveu que es mantinguin les previsions pressupostàries, i ha destacat el creixement dels ingressos obtinguts gràcies a l'Impost de Béns Immobles (IBI). A més, segons el tinent, "s'està notant una millora" en la recaptació de l'impost de plusvàlues, que havia baixat en altres moments de l'exercici econòmic. Com a resposta aquesta disminució, l'oposició va forçar la convocatòria d'un ple extraordinari el passat mes de juliol on tots els grups menys la CUP van reprovar la gestió econòmica municipal.

Anar al contingut