Imatge de l'edifici de l'agència Standard & Poor's
Imatge de l'edifici de l'agència Standard & Poor's. (Foto: Reuters)
Estats Units

Standard & Poor's alerta que l'austeritat per si mateixa no és suficient per generar creixement

El director de qualificacions de deute sobirà de l'agència Standard & Poor's, David Beers, ha advertit que l'ampliació del Fons Europeu d'Estabilitat Financera (FEEF) que vol portar a terme la Unió Europea podria provocar una rebaixa de la qualificació dels bons europeus. No obstant això, ha reconegut que encara és aviat per valorar el contingut de la reforma del fons, la seva efectivitat i les possibles implicacions en els crèdits.

Actualitzat
En qualsevol cas, Beers ha advertit que les alternatives que estudia Brussel·les podrien tenir "implicacions en els crèdits potencials en diferents formes" que podrien afectar directament les dues principals economies europees: França i Alemanya.

Segons Beers, és "evident" que aquesta reforma per ampliar el fons europeu per a possibles rescats no pot consistir en una ampliació il·limitada. En aquest sentit, el directiu de Standard & Poor's (S&P) ha manifestat: "L'eurozona reconeix que ja no hi ha opcions barates i sense risc per estancar-se en el Fons Europeu d'Estabilitat Financera." "Estem arribant a un punt en què garanties com les del FEEF han arribat al final del camí", ha dit Beeres, que ha afegit que Alemanya, per exemple, ja s'ha mostrat en contra de garantir fons per al FEEF més enllà dels diners que ella mateixa disposa. Per Beers, aquestes reserves són la causa del govern que ara discuteixi sobre una possible intervenció del Banc Central Europeu en suport al FEEF, la recaptació de fons en els mercats o la possibilitat de més integració de la política pressupostària l'eurozona.

S&P considera que Brussel·les s'ha adonat que és inevitable una reestructuració del deute grec, després que l'agència va rebaixar al juliol la qualificació del deute grec al nivell de "bons escombraries" i per tant alerta que és possible que alguns bancs necessitin capital addicional. Tanmateix, ha reconegut que la banca encara té capacitat per captar diners en els mercats sense haver de dependre únicament dels bons públics.

Sobre les perspectives de l'economia mundial, S&P ha advertit que hi ha un creixent risc de recessió als Estats Units i algunes parts d'Europa, mentre que les economies emergents endureixen les seves polítiques monetàries.
Anar al contingut