Brussel·les

Standard and Poor's apunta que aplicant només polítiques d'austeritat no se superarà la crisi

Les polítiques d'austeritat no són la manera de posar fi a la crisi. L'agència de qualificació apunta que aplicar només retallades constants provoca un cercle viciós de pessimisme que acaba sent contraproduent i per això assegura que és necessari trobar altres vies que es combinin amb l'estalvi. Des dels governs europeus, però, es relativitza l'opinió d'aquest tipus d'agències, que no és la primera vegada que carreguen contra l'euro.

RedaccióActualitzat
Aquest divendres, Standard and Poor's va anunciar una nova rebaixa del deute a França i Àustria. Una rebaixa que deixava només quatre països de l'eurozona amb la màxima qualificació de confiança, la triple A.

En total, ha canviat la nota a nou països europeus, però ha carregat especialment amb l'Europa del sud rebaixant la valoració d'Espanya, Portugal i Itàlia. Segons aquesta llista, Espanya ha baixat dos graus, situant-se a un nivell de solvència similar al de països com Sud-àfrica, Trinidad i Tobago o Andorra, per exemple.

L'austeritat no pot ser l'única via

Des de l'agència de qualificació nord-americana, a més, també s'ha posat en qüestió la política d'austeritat que està portant a terme el conjunt d'Europa, encapçalat pel govern alemany.

Standard and Poor's apunta que passar només les tisores no és la solució per revitalitzar l'economia perquè crea un cercle viciós de pessimisme que acaba reduint els ingressos, cosa que fa que es dispari encara més el dèficit públic.

En aquest sentit, aposta per aplicar noves mesures que es combinin amb les retallades i que serveixin per aconseguir un equilibri viable.

Els governs europeus, escèptics

Per la seva banda, els governs europeus relativitzen la decisió de l'agència nord-americana, que no és la primera vegada que carrega contra l'euro, i asseguren que cal continuar aplicant les reformes que ja s'han posat en marxa.

A Espanya, el ministre d'Economia, Cristóbal Montoro, ha admès que aquesta última rebaixa afecta la credibilitat de l'euro però ha deixat clar que és molt general i que no representa un gran daltabaix.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut