Bogotà

Sota estrictes mesures de seguretat ha arribat a Bogotà el cos d'El Mono Jojoy, el número 2 de les FARC

La matinada de dijous a divendres ha arribat a Bogotà el cos del cap militar de les FARC, Víctor Julio Suárez, també conegut per "El Mono Jojoy" o "Jorge Briceño", mort aquesta setmana a mans de l'exèrcit colombià. Els soldats colombians han mostrat a les càmeres el cos de qui era el número 2 de la guerrilla més antiga de l'Amèrica Llatina, i que caldrà identificar formalment.

Actualitzat
El Mono Jojoy va morir, juntament amb una vintena de guerrillers més durant l'"operació Sodoma", una operació militar a la selva colombiana en què el campament de les FARC va ser arrasat per terra i aire. Encara cap dels vint combatents morts han estat identificats, però la premsa local especula que hi ha altres líders entre les víctimes.

En el registre del campament bombardejat dimecres durant l'operació, s'hi han trobat 15 ordinadors i 60 llapis de memòria que estan sent analitzats.

Aquesta operació és un èxit per a Juan Manuel Santos, que va ser escollit com a president de Colòmbia el mes de juny i que ha qualificat aquest atac de "missatge de benvinguda a les FARC". És el revés més fort de la història de les guerrilles, i ja ha avisat les FARC "que van contra ells" i que "no abaixaran la guàrdia".

Juan Manuel Santos va prometre mà dura contra la guerrilla de les FARC després d'anunciar la mort del líder de les FARC, que tot i ser el número 2, era el més buscat, i se l'acusava de terrorisme, d'homicidi, segrestos extorsius i narcotràfic. Segueix la recerca i captura del líder de les FARC, Alfonso Cano.

Els analistes reconeixen que les FARC estan afeblides i el ministre de Defensa els ha instat a entregar les armes. El vicepresident ha ofert negociar amb les guerrilles si alliberen els segrestats i suspenen els atacs. Les FARC han dit que volen negociar, però sense condicions.

Per aquesta operació, els serveis d'intel·ligència van comptar amb la col·laboració de guerrillers propers al cercle d'El Mono Jojoy, que era diabètic i va ser localitzat seguint els correus que li portaven les medicines per al seu tractament.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut