Pla mig d'alguns curiosos fent fotografies al document que s'exposa aquest dilluns al matí a la sala de plens. Imatge del 30 de juliol de …
Pla mig d'alguns curiosos fent fotografies al document que s'exposa aquest dilluns al matí a la sala de plens. Imatge del 30 de juliol de 2018 (Horitzontal).

Solsona recupera el document històric del segle XVI que li concedia el títol de ciutat

ACN Solsona.-Solsona ha recuperat aquest dilluns el document històric del segle XVI que li concedia el títol de ciutat. Es tracta d'una còpia que es va fer dos anys després que Felip II de Castella i I d'Aragó rubriqués la cèdula reial original, però de la qual no en va quedar cap mena de rastre. Així doncs, el document que des de feia temps tenia a casa la família solsonina de Claustre Baixas és el document més antic que es conserva i que recull el text original en llatí de la concessió. Ara, aquest títol passarà a formar part del patrimoni municipal i serà conservat a l'Arxiu Comarcal del Solsonès. El seu director, Jordi Torner, ha destacat que a finals del segle XVI només hi havia una quinzena de ciutats a Catalunya i aquest document, precisament, va consolidar Solsona com "un centre religiós, social i econòmic". La concessió del títol va venir lligada a la condició de seu episcopal que ja tenia Solsona, la qual cosa explica que una població de poc més de 3.000 habitants pogués obtenir un títol oficial de ciutat. El document es pot veure aquest dilluns durant tot el matí a la sala de plens.

L'alcalde de Solsona, David Rodríguez, s'ha mostrat molt content pel retorn del document i ha assenyalat que es tracta d'un text històric "de màxima importància per a la ciutat". M. Claustre Baixas ha disposat d'aquest privilegi de concessió del títol de ciutat com a llegat familiar que provenia de generacions. Segons ha explicat Baixas, desconeix del cert com va arribar a la família, però sempre havia sentit a casa que calia donar-lo a la ciutat. Conscient del valor històric i sentimental que suposa per a la ciutat i la importància de preservar-lo en bones mans per a generacions futures, la dona ha decidit fer efectiu el llegat i que passi a ser de titularitat pública. La cessió s'ha fet de manera gratuïta. El document ingressarà a l'Arxiu Comarcal del Solsonès i de la seva banda, l'Ajuntament s'encarregarà de fer dues còpies facsímils de la cèdula reial, una de les quals s'exposarà en un lloc preferent de l'edifici consistorial i l'altra es lliurarà a Claustre Baixas. Segons han explicat els experts, la distinció de ciutat era bàsicament "honorífica" i va variar poc la realitat dels solsonins. La conseqüència més important va ser poder convertir els ciutadans de Solsona en ciutadans "honrats", cosa que significava atorgar-los la categoria de nobles, però sense poder votar ni ocupar els càrrecs de diputat i oïdor militars. La signatura de l'acord de cessió entre el consistori i la família Baixas, en nom de Claustre Baixas, ha simbolitzat el tret de sortida simbòlic a un any d'actes de commemoració del 425è aniversari del títol de la ciutat que originàriament va tenir lloc el 1594.

Anar al contingut