Hebron

Soldats israelians desallotgen 200 extremistes jueus que s'havien fet forts en tres cases palestines ocupades il·legalment

Pols de força entre el govern israelià i els ultranacionalistes jueus. Tres mil policies i soldats han desallotjat 200 extremistes jueus que s'havien fet forts en dues cases ocupades per famílies de colons a Hebron. L'ocupació de les vivendes palestines, segons el govern, era il·legal. Hebron és l'única ciutat de Cisjordània que té el nucli urbà dividit per un mur. A un costat, l'exèrcit israelià continua encara exercint el control per protegir 400 colons israelians que hi viuen.

Actualitzat

Tres mil policies i soldats per evacuar tres cases, dues d'ocupades des de fa gairebé un any i l'altra aquesta mateixa nit. La raó: 200 extremistes religiosos jueus s'han fet forts en els edificis, intentant aturar el desallotjament. Onze policies i quatre manifestants han resultat ferits. Tretze persones han resultat detingudes, arran del llançament de pedres, ous, farina i oli contra la policia.

Els agents han seguit les ordres de la justícia israeliana, que considerava il·legal l'ocupació per part de dues famílies d'uns habitatges situats al mercat de la ciutat vella d'Hebron. Una zona on viuen uns 700 colons jueus, fortament protegits per l'exèrcit israelià, al mig dels 130.000 habitants palestins de la ciutat. Entre la violència dels colons i les restriccions de moviments imposades per l'exèrcit, molts palestins de ciutat vella han marxat a viure a una altra zona. Però les cases on s'intenten instal·lar els colons els pertanyen, com a prova la decisió de la mateixa justícia israeliana.

Les accions dels colons d'Hebron són matèria constant de discussió a Israel. Els defensen els sectors ultranacionalistes. Aquest dilluns mateix, dotze soldats d'un dels anomenats batallons religiosos, formats per estudiants de la Torà, es van negar a obeir l'ordre de participar en l'evacuació. Han estat condemnats a 28 dies de presó.

El desallotjament arriba el mateix dia que l'ONG israeliana B'tselem ha presentat un nou informe denunciant els privilegis que Israel atorga als colons de Cisjordània en perjudici dels palestins. Un exemple: 312 quilòmetres de carreteres són d'ús exclusiu per als colons.

Anar al contingut