Kabul

Soldats afganesos maten el principal líder de la insurgència talibana

El Ministeri de l'Interior afganès ha informat de la mort del mul·là Dadullah, un dels principals dirigents talibans que comanda centenars d'insurgents. L'exèrcit afganès l'ha localitzat a la província meridional de Helmand i l'ha abatut. El mul·là Dadullah seria el responsable de molts dels últims atemptats suïcides a l'Afganistan i dels segrestos d'estrangers com el periodista italià o els cooperants francesos alliberats fa pocs dies. El govern afganès ha difós imatges del seu cadàver, que es troba custodiat a Kandahar, per certificar la veracitat de la informació.

Actualitzat
El governador de Kandahar ha explicat que en té el cadàver custodiat i que en breu l’enviarà a Kabul. La cadena privada Tolo TV, la més popular de l'Afganistan, ha mostrat imatges del cadàver d'un home amb una sola cama que semblava Dadullah, que va perdre una de les seves extremitats en un combat. El portaveu de la Direcció nacional de Seguretat, Sayed Ansari, ha confirmat que es tracta de Dudallah, un dels homes més pròxims al líder talibà, el mul·là Omar, i responsable de les forces insurgents al sud del país.

El mul·là Dadullah era un dels deu membres del consell directiu talibà i comandava els insurgents que operen a les províncies del sud del país, on aquest any hi ha hagut un nombre important d'atemptats. A Kandahar i Helmand els insurgents s’hi han fet forts aquest últim any. Al mul·là se'l responsabilitza de segrestos d'estrangers com el periodista italià o els cooperants francesos alliberats fa poques setmanes. Si la mort del mul·là Dadula es confirma, serà una de les poques i de les més importants desaparicions de dirigents talibans des de la seva expulsió del govern el 2001.

Rumors de detenció

L’exèrcit no ha precisat el lloc on ha mort Dadullah ni si l'operació va ser combinada amb les forces internacionals o la comandància dels Estats Units. No és la primera vegada que es difon el final de Dadullah. Anteriorment ja hi havia hagut informacions sobre la detenció o la mort del comandant que finalment no es van confirmar. Aquest cop, però, les fotos del seu cadàver corroboren que la informació és certa.

A finals d'abril, el govern afganès va difondre Dadullah podia estar entre els 200 insurgents assetjats per les forces de l'OTAN i de l'exèrcit afganès a la província d'Uruzgan i va haver-hi rumors sobre la seva detenció, no confirmats.

Dadullah era comandant de l'exèrcit afganès quan a l'octubre del 2001 les tropes nord-americanes i les de l'oposició afganesa van derrocar el règim talibà. Dos anys més tard va reaparèixer amb nous membres reclutats al Pakistan per a la lluita talibana i el seu nom va sortir a la llista dels terroristes més buscats pel president afganès, Hamid Karzai.

Aviat el mul·là Omar, fugit des de la caiguda del règim talibà i segons Karzai amagat al Pakistan, va emetre un enregistrament per àudio en què nomenava Dadullah membre de la plana major del consell rebel.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut