Madrid

Solbes presenta al Congrés els pressupostos generals de l'Estat del 2008

Els pressupostos per a l'any vinent ja són al Congrés dels Diputats. El ministre d'Economia, Pedro Solbes, ha fet l'habitual presentació als mitjans de comunicació i, com en els últims anys, els pressupostos han arribat en forma de llapis de memòria. El debat parlamentari es presenta complicat. Encara no compten amb un suport clar, ja que CiU, ERC i IU-ICV hi podrien presentar alguna esmena a la totalitat. Malgrat tot, l'acord a què s'ha arribat pel que fa a la inversió de l'Estat a Catalunya, d'uns 4.300 milions d'euros l'any vinent, podria fer canviar d'opinió els socis de govern de la Generalitat.

Actualitzat

L'economia espanyola gaudeix de solvència i els comptes es tanquen amb superàvit i amb una reducció del deute públic. Pedro Solbes ha contraposat amb aquestes paraules l'actual situació a la del 2004, amb l'últim pressupost del Partit Popular, en què el rebost -ha dit- "no només estava buit", sinó que a més "no s'havia pagat l'última compra".

El vicepresident econòmic ho ha dit en la roda de premsa després d'entregar al Congrés el projecte de llei dels pressupostos generals de l'Estat per al 2008, els últims de la legislatura. Uns comptes que recullen una rebaixa de l'IRPF de gairebé 2.300 milions d'euros i que descansen sobre una previsió de creixement del 3,3% del PIB. Els comptes per a l'any que ve inclouen, a més, una rebaixa de la factura fiscal de les famílies, gràcies a les noves deduccions per naixement o adopció de fill, que suposaran una transferència del voltant de 1.000 milions d'euros per a les llars. També s'inclouen les noves deduccions per lloguer de vivenda. Precisament, el ministre ha dedicat molta estona a rebatre les afirmacions de l'oposició i qualifica d'electoralistes mesures com el xec per als nadons o les ajudes al lloguer.

D'altra banda, els comptes del 2008 preveuen una inversió total en infraestructures de 23.000 milions d'euros, més de 4.000 dels quals corresponen a Catalunya. Això representa un 18,72% de totes les inversions que s'han de fer a les diferents comunitats autònomes. La major part del que arribarà a Catalunya correspon a projectes ja previstos, però també hi ha diners per a peatges, així com 644 milions que no tenen encara cap destinació assignada. Diners recollits en una clàusula addicional, perquè, segons el Departament d'Economia, no hi ha hagut temps de posar nous projectes en marxa en només una setmana, després que la Generalitat i el Ministeri van arribar a un acord basant-se en el que estableix l'Estatut.

Això sí, els pressupostos per al 2008 arriben a la cambra baixa sense suports clars. Tant CiU com IU-ICV no descarten la possibilitat de presentar una esmena a la totalitat. Això sí, l'acord amb la Generalitat sobre les inversions a Catalunya segurament acabarà facilitant el camí als pressupostos. De moment, ERC ja ha dit que no votarà en contra dels pressupostos i el més probable és que els comptes acabin tenint via lliure.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut