Madrid

Solbes diu que hi haurà un acord polític per al nou finançament abans de l'agost

El Ministeri d'Economia, Pedro Solbes, ha desmentit que el govern espanyol vulgui retardar l'aplicació del nou sistema de finançament per Catalunya fins a l'any 2010 i ha assegurat que hi haurà un acord polític abans del mes d'agost. A més, s'ha mostrat convençut que el nou sistema podrà entrar en vigor el 2009. Aquestes informacions són contràries a les publicades per diversos mitjans on s'assegurava que fonts pròximes al ministre Solbes havien agfirmat que el govern es plantejava deixar per l'any 2010 l'aplicació del nou sistema amb l'argument que la crisi econòmica impedeix fer-ho abans. Del que no hi ha dubte és que el model es pactarà abans del 9 d'agost, com estableix l'Estatut.

Actualitzat

Solbes ha assegurat que hi haurà un acord polític per al nou finançament abans del mes d'agost i s'ha mostrat convençut que el nou sistema es començarà a aplicar l'any vinent. Poc abans fonts del seu Ministeri han assegurat que es manté la idea que abans de l'estiu s'arribi a un acord polític perquè la reforma de la la LOFCA, la llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes comenci aplicar-se el 2009, com estava previst, i no el 2010 com avançaven alguns mitjans de comunicació. De fet, apunten que ja s'han iniciat els primers contactes discrets entre el govern espanyol i algunes comunitats que es faran més oficials les pròximes setmanes. Des d'Economia, d'altra banda, han negat que esperin la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut per començar a avançar.

Fons del govern català, per la seva part, també haurien afirmat que no tenen cap dubte que hi haurà acord amb l'executiu espanyol sobre el nou model de finançament aquest any i que podrà entrar en vigor el 2009.

D'aquesta manera els dos executius han volgut contestar les informacions del mateix govern espanyol, que apuntaven que es planteja deixar pel 2010 l'aplicació del nou sistema. Segons alguns mitjans, fons de l'entorn del ministre Pedro Solbes asseguraven que la desacceleració econòmica impediria incrementar l'aportació de l'Estat a les autonomies, malgrat que no fes gaire que presumia del superàvit de l'Estat.

La disposició final primera de l'Estatut determina que durant els dos anys després de la seva entrada en vigor -el 9 d'agost de 2006-, la Comissió Mixta d'Afers Econòmics i Fiscals Estat-Generalitat ha d'aprovar el nou sistema de finançament català. El 9 d'agost d'aquest any s'ha d'haver aprovat el nou sistema, tot i que ara està en dubte quan es podrà aplicar. Si entrés en vigor el 2010, aquesta decisió no contravindria la llei, ja que l'Estatut deixa un marge per a la seva aplicació efectiva de cinc anys després de la seva entrada en vigor, cosa que ens situaria al 2011.

Abans, el conseller Antoni Castells ha reaccionat a les suposades primeres intencions del govern espanyol buscant una entesa amb Convergència i Unió per definir una posició comuna a Catalunya. Alhora ha intentat fer front comú amb altres comunitats, com les Balears i el País Valencià.

On s'enfronten directament amb altres comunitats és en la solidaritat entre territoris, el denominat anivellament. Actualment no hi ha cap límit, de manera que les que més aporten resulten les més perjudicades. La proposta catalana passa per garantir uns recursos mínims per finançar les prestacions socials bàsiques a tot el territori espanyol, però limitant-ho a sanitat, educació i serveis socials. Andalusia rebutja aquesta possibilitat, ja que vol que l'anivellament s'amplïi també a habitatge i justícia.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut