Madrid

Solbes admet que existeix "la possibilitat i el risc" d'entrar en recessió

El vicepresident segon i ministre d'Economia i Hisenda, Pedro Solbes, ha admès per primer cop que existeix "la possibilitat i el risc" que l'economia espanyola entri en recessió, si bé ha afirmat que el govern espanyol "no treballa de moment amb aquesta hipòtesi". Solbes preveu que, amb les "millors xifres actuals", el segon semestre d'aquest any serà "molt semblant" als últims tres mesos, que el primer semestre de 2009 serà "difícil" i que la "llum començarà a veure's a la segona meitat de l'any que ve".

Actualitzat
El vicepresident Solbes ha reconegut que Espanya està travessant un "ajustament dur", però ha assegurat que la crisi tocarà fons el 2009 i l'economia espanyola tornarà a "un nou període de fort creixement sostenible" a partir del 2010. El titular d'Economia ha assegurat, en declaracions a la Cadena Ser, que el cobrament de pensions està garantit i que el repunt de l'atur suposarà un cost addicional d'entre 2.500 i 3.000 milions d'euros aquest any. En aquest exercici aquesta pujada serà assumida pel Servei Nacional d'Ocupació -antic INEM- però el 2009 haurà d'anar en els pressupostos generals de l'Estat (PGE), fet que "comportarà un esforç de menys despesa en un altre tipus d'activitat".

Quatre fortaleses de l'economia espanyola

El ministre d'Economia i Hisenda, d'altra banda, s'ha referit a la situació de l'economia espanyola en un article que ha publicat a l'edició europea del diari econòmic "Financial Times", on enumera les quatre "fortaleses" de l'economia espanyola.

El ministre ha assegurat que "Espanya està avui molt més ben capitalitzada que en el passat", gràcies a "les empreses espanyoles, les famílies i el govern espanyol", que han ajudat a elevar el nivell d'inversió en l'economia domèstica. A més, Espanya "ha millorat considerablement la qualitat de les seves infraestructures, les empreses estan més ben equipades i compromeses amb la investigació i el desenvolupament.

En segon lloc, el ministre ha subratllat la "resistència del sistema financer espanyol", ja que els bancs són "solvents, eficients i rendibles". "Estan ben preparats per suportar les actuals turbulències", ha conclòs. Solbes també ha destacat el paper de les institucions financeres, perquè "han fet elevades provisions en el passat" i com que sobretot estan dedicades al negoci minorista "poden augmentar el seu finançament incrementant els dipòsits".

En tercer lloc, Espanya "s'ha convertit en una economia molt oberta i les nostres empreses estan demostrant ser competitives en tots els mercats", ha assegurat.

Per acabar, el vicepresident econòmic ha parlat de la política fiscal. Per Solbes, Espanya ha estat "prudent" pel que fa a aquesta qüestió i que gràcies a això el govern espanyol va aconseguir un superàvit del 2% del PIB el 2007. El ministre ha valorat que això els permetrà ara adoptar mesures "per atenuar la contracció".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut