Barcelona

Solana lamenta la decisió de Sèrbia de prescindir d'observadors internacionals durant les eleccions

Javier Solana, que és a Barcelona per la cimera "Gerra i Pau en el segle XXI", s'ha referit a diverses intervencions de la política exterior europea a diverses regions i les ha qualificat de madures. Tanmateix, ha lamentat la decisió de Sèrbia de rebutjar la presència d'observadors internacionals durant els propers comicis i ha apostat perquè l'Amèrica Llatina s'integri a l'economia global.

Actualitzat
El secretari general del Consell de la Unió Europea i alt representant per a la Política Exterior i de Seguretat Comuna, Javier Solana, ha qualificat de dolenta la decisió sèrbia de no autoritzar la presència de determinades missions d'observadors internacionals a les eleccions presidencials sèrbies de finals de gener.

Solana també ha negat la informació apareguda a la premsa estrangera segons la qual vulgui retardar la declaració d'independència de Kosovo més enllà de les eleccions espanyoles del 9 de març, per por que afecti els comicis si l'electorat relaciona Kosovo amb el procés de pau d'Euskadi.

Ben al contrari, Solana ha expressat la seva voluntat de resoldre la situació de Kosovo, "la més complexa que viu Europa en els últims anys", i de liderar "el pas de la solució provisional a la definitiva", d'acord amb les dues parts, la comunitat internacional i les Nacions Unides.

Desarmament nuclear a l'Iran

Sobre l'enriquiment nuclear de l'Iran, Solana ha lamentat la poca predisposició del govern iranià a col·laborar amb la Unió Europea amb els programes de desarmament nuclear. Això no significa, ha matisat, que l'Iran no pugui disposar d'energia nuclear, en pot tenir, com en tenen en altres regions per a l'obtenció d'energia elèctrica.

"Estem disposats a ajudar", ha dit, si Teheran dóna garanties objectives que no hi haurà cap fuga cap a una "direcció no desitjada", "objectius indesitjables" com l'enriquiment d'urani per a la producció d'armes nuclears. En aquest sentit, Solana, ha afirmat que "ens hi juguem molt tots" i que calen acords globals per a la disminució de l'armament nuclear també en països que disposen d'aquesta energia.

Amb tot, Javier Solana ha assegurat que la política exterior de la Unió Europea és madura i ha lloat els treballs. Operacions específiques i sofisticades, ha recordat, que acompanyen processos polítics perquè avancin, de manera que a la llarga puguin prescindir del desplegament d'una força.

Una Amèrica Llatina més forta

En el marc del seminari "Gerra i Pau en el segle XXI" que té lloc a Barcelona, Solana ha instat Llatinoamèrica a "integrar-se" -que no vol dir "adaptar-se"- en la globalització, i així consolidar-se en el sistema econòmic mundial. També ha advertit que els països que en formen part han de treballar conjuntament per reforçar la democràcia, malgrat haver adquirit "maduresa i experiència" en l'àmbit polític.
Anar al contingut