Bremen

Solana exigeix a l'Iran l'alliberament immediat dels soldats britànics

La Unió Europea s'ha implicat de ple en la crisi entre Teheran i Londres. Els ministres d'Afers Estrangers comunitaris han amenaçat de prendre mesures contra l'Iran si no allibera els militars britànics. El cap de la diplomàcia europea, Javier Solana, ha exigit a Teheran l'alliberament immediat dels soldats i ha advertit que la crisi involucra els 27 estats membres. A més, s'ha compromès a transmetre el missatge de la UE al president iranià, Mahmud Ahmadinejad.

Actualitzat
Segons Solana, la Unió Europea “no és només un grup de països que intercanvia comerç o productes, sinó una unió política i Teheran ha d'entendre que reacciona de manera solidària quan els ciutadans d'un dels seus països membres es veuen afectats”. D’aquesta manera, l'alt representant per la Política Exterior de la UE ha involucrat directament els 27 en la crisi entre Londres i Teheran. Ho ha fet després d’una reunió informal de ministres d'Afers Estrangers de la UE a Bremen, on ha rebut l'encàrrec dels Vint-i-set d'intentar aconseguir l'alliberament dels captius.

En una declaració conjunta, els ministres han deplorat la captura dels militars britànics per part de l'Iran i han exigit que els posin en llibertat. Si no es compleix la petició, la UE ha amenaçat d'adoptar "mesures apropiades". Solana ha explicat que es posarà en contacte amb els líders iranians i intentarà parlar amb el seu president.

El cap de la diplomàcia europea, però, no ha volgut donar detalls del que els ministres anomenen "mesures apropiades", però ha recalcat que com més aviat s’alliberin els soldats, abans es reprendran les relacions amb l'Iran. En aquest punt, Solana ha fet una clara referència al programa nuclear iranià i ha subratllat que no es pot parlar d’aquest tema a través del diàleg quan existeix “un comportament que és incompatible amb el dret internacional". Tot i així, Brussel·les continua apostant per "resoldre els dos temes de manera negociada".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut