Pristina / Belgrad

Solana afirma que Europa està unida sobre la independència de Kosovo

L'alt representant de la Política Exterior europea, Javier Solana, ha trepitjat Kosovo dos dies després de la proclamació d'independència, i ho ha fet per enviar als dirigents de l'exprovíncia sèrbia un missatge d'estabilitat. Solana ha afirmat que Europa està "unida" sobre la independència de Kosovo, tot i que hi ha "ritmes diferents" a l'hora d'estudiar les "noves realitats". Coincidint amb la visita de Solana, a Sèrbia, centenars de contraris a la independència han cremat dos punts fronterers de Kosovo en senyal de protesta. No hi ha hagut ferits, però la policia kosovar ha hagut de reclamar ajuda a la missió de l'OTAN al país, la KFOR. El primer ministre kosovar, Hashim Thaçi, ha considerat "aïllats" els incidents.

Actualitzat
Ja abans de desplaçar-se a Pristina, l'oficina de Javier Solana ha informat que el viatge del cap de la diplomàcia europea tenia com a objectiu "prendre contacte amb els dirigents polítics del país" i transmetre'ls "un missatge d'estabilitat regional". Solana ha destacat els llaços d'amistat entre Pristina i la Unió Europea i ha demanat als líders kosovars que respectin els drets de la minoria sèrbia.

La visita ha tingut lloc l'endemà de la falta d'acord dins de la Unió Europea sobre el reconeixement del nou estat. Solana ha evitat les lectures pessimistes i ha afirmat que els 27 estan "units" encara que cadascú té el seu "procediment" per reconèixer o no la sobirania de l'exprovíncia sèrbia.

Primeres lleis de Kosovo, protestes a Sèrbia

Aquest mateix dimarts, el govern de Hashim Thaçi ha començat a redactar les lleis que han de regir el nou estat, entre les quals hi ha la creació d'un Ministeri d'Exteriors, l'autogovern a escala local, l'ús dels símbols estatals i l'emissió de passaports.

Sobre el terreny, els serbis han mostrat el rebuig a un Kosovo independent amb la crema de dos punts fronterers de Kosovo. A Jarinje, al nord del país, un miler de serbis irats hi ha calat foc. Els agents que hi havia s'han refugiat en un túnel fins que els ha rescatat un helicòpter de la KFOR.

Les mobilitzacions es repetiran dijous amb una manifestació a Belgrad que encapçalaran el president serbi, Boris Tadic, el primer ministre, Vojislav Kostunica i el líder del Partit Radical Serbi, Tomislav Nikolic.
Anar al contingut