Mèxic

Societat civil i institucions signen a Mèxic un pacte nacional contra el crim

Després d'una cimera d'urgència sobre seguretat, Mèxic ha viscut un escenari insòlit. Societat civil i representants institucionals s'han unit per lluitar contra el crim organitzat, un dels mals endèmics del país, i han signat el pacte nacional per a la seguretat. L'acord inclou la depuració de policies i òrgans de justícia, la creació de penals d'alta seguretat i el seguiment de la despesa en seguretat, entre d'altres.

Actualitzat

La forta pressió ciutadana, sobretot després del segrest i assassinat del fill de només 14 anys d'un empresari, ha obligat el govern de Felipe Calderón a moure fitxa. President, ministres, governadors, policies i jutges han estat els principals actors de la trobada d'urgència al Palau Nacional. En la trobada, el president Calderón ha reconegut la responsabilitat del govern en la crisi: els errors, l'omissió, la incapacitat de les autoritats, però també anys de corrupció i encobriments entre els mateixos cossos policials.

El govern s'ha mostrat convençut que aquest cop hi haurà bons resultats i que aviat la població tornarà a confiar en l'imperi de la llei. Però, cansats de promeses, cada cop són més els mexicans que s'han sumat a una nova moda: la dels xips antisegrest. Aquests petits aparells s'implanten al cos i actuen com una mena de GPS en el cas d'un possible segrest, ja que proporcionen la identificació i la localització del portador via satèl·lit les 24 hores del dia. Una tecnologia cada cop més utlitzada, però reservada encara a clients privilegiats, que es poden permetre pagar a prop de 6.000 euros pel xip i el seu manteniment anual.

Anar al contingut