Imatge d'arxiu d'un curs de formació per a joves
Imatge d'arxiu d'un curs de formació per a joves
Barcelona

S'obre el termini per apuntar-se al pla de formació de la Generalitat per als "ni-nis"

Des d'aquest dimecres està obert el termini per inscriure's al pla de la Generalitat destinat a la formació i inserció laboral dels joves "ni-ni", els que ni estudien ni treballen. La posada en marxa d'aquest projecte contra la desocupació juvenil, que preveu formar 5.000 joves d'entre 18 i 25 anys, ha generat nombroses reaccions. El líder de CiU, Artur Mas, considera la mesura electoralista i l'ha qualificada de "brindis al sol", perquè s'ha aprovat quan falten poques setmanes per a les eleccions. Ciutadans ha criticat que s'enviï un missatge d'ajuda als que menys s'hi esforcen. El PSC i els seus socis de govern defensen que el projecte respon a unes necessitats socials i acusen l'oposició de caure en la demagògia i de no preocupar-se pels joves que ni estudien ni treballen.

Actualitzat
El govern s'ha justificat dient que el pla, que rep el nom de "Suma't", estava pendent de l'aprovació de la reforma laboral, que ja preveia canvis per afavorir la posada en marxa del contracte formatiu per a joves menors de 25 anys que ni estudien ni treballen, amb l'objectiu de donar-los una oportunitat perquè accedeixin al mercat laboral.

Les persones interessades a participar en aquest pla han d'estar inscrites a les Oficines de Treball de la Generalitat, que, de fet, són les que gestionen aquest programa. Els joves, que no han de tenir l'ESO, hauran de cursar 388 hores de formació i passaran en un examen final que, si aproven, els donarà dret a un contracte de sis mesos. El pressupost del pla es destinarà a pagar la formació i el 70% del sou als contractats, que cobraran uns 443 euros mensuals. L'empresa que contracti aquests joves gaudirà d'una bonificació del 100% en les quotes de la Seguretat Social. El pla està dotat amb gairebé 20 milions d'euros. 

L'oposició hi veu electoralisme

El líder de CiU, Artur Mas, considera que els crèdits-salari que ofereix el pla són un "brindis al sol i pur electoralisme" perquè senzillament és un "emplastre" quan falten poques setmanes per a les eleccions autonòmiques. Mas ha preguntat al govern de José Montilla per què no va prendre una decisió així "al principi de la crisi", quan va començar a créixer "de manera alarmant" el nombre de joves que no estudien ni treballen. El líder de CiU ha posat èmfasi que el tripartit ha plantejat un programa "a deshora", a poques setmanes de les eleccions i amb un "pressupost hipotecat que deixarà deutes pertot arreu".

Per Mas, la solució a aquest fenomen dels joves "ni-ni" és "millorar els estàndards de formació, portant-los al sistema educatiu i ensenyant-los un ofici, complementant-lo amb pràctiques en empreses degudament subvencionades i desgravades fiscalment".

El president de Ciutadans, Albert Rivera, assegura que amb el pla d'ajuda als anomenats "ni-ni" "estem donant el missatge que si t'hi esforces menys t'ajudo, i si t'hi esforces més, ja t'espaviles", ha lamentat Rivera, que ha advocat per premiar qui fa l'esforç de muntar una empresa, o d'estudiar i treballar alhora.

Els socis del govern, a favor de la mesura


Sobre les acusacions d'electoralisme, el conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, ha assegurat que aquest pla era un compromís del president de la Generalitat que va sortir del debat parlamentari del febrer sobre la conjuntura econòmica.

El cap de la campanya electoral d'ERC, Xavier Vendrell, ha afirmat que "cal i que té tot el sentit del món" el projecte que ha aprovat la Generalitat quan falta un mes per a les eleccions, i pel qual preveu destinar 20 milions d'euros per formar 5.000 joves "ni-ni" de 18 a 24 anys. El dirigent republicà ha donat el vistiplau al cost del projecte, perquè "si continua havent-hi centenars i milers de joves que es despengen de la societat pot acabar sent un problema" de gran magnitud per a Catalunya. Alhora, ha acusat l'oposició de fer "demagògia" criticant aquesta mesura per electoralista, i ha justificat que el govern ha de  treballar fins a l'últim dia abans de les eleccions aprovant mesures, si cal, d'aquesta índole. "Si Mas vol governar Catalunya hauria d'estar satisfet que el govern segueixi treballant fins a l'últim dia. És de govern responsable fer-ho", ha retret Vendrell al líder de CiU.

El secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha negat que les ajudes per a joves que ni estudien ni treballen siguin electoralistes, i ha assegurat que s'emmarquen en el projecte de les Escoles Taller i les Cases d'Ofici que el govern impulsa des del mes de juny. Herrera ha carregat contra la proposta de CiU de promoure contractes d'aprenent per a joves i ha afirmat: "Només hi ha un "ni-ni" en aquesta campanya, que és el que promouen els plans de CiU, perquè ni cotitzes ni cobres."
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut