Taller de Joan Miró, al Mas Miró, de Mont-roig del Camp
Taller de Joan Miró, al Mas Miró, de Mont-roig del Camp
Mont-roig del Camp

S'obre el mas Miró, que va inspirar l'univers de l'artista

El principal atractiu és l'estudi del pintor, que està com el va deixar

Actualitzat

La casa d'estiueig de Joan Miró a Mont-roig del Camp va marcar els anys de joventut de l'artista. És aquí on Miró va decidir dedicar-se exclusivament a la pintura, i d'on provenen les primeres obres que el van catapultar internacionalment.

Ara, coincidint amb el 125è aniversari del seu naixement, s'obre al públic. El principal atractiu és l'estudi del pintor.

 

Quan va pintar "La masia", inspirant-se en aquest mas familiar, Miró va voler resumir en un sol quadre tota la seva vida al camp. El mas Miró era el lloc que simbolitzava el seu vincle amb la terra, amb la vida de pagès, que tant va marcar la seva obra.

 

Helena Juncosa és la directora Fundació Mas Miró:

"Miró va dir: 'Tota la meva obra és concebuda a Mont-roig'. De fet, és en aquest lloc al 1911 on Joan Miró decideix de manera ferma que es dedicarà la pintura en contra dels desitjos del seu pare."

Anar a Mont-roig era com una religió. I no va deixar mai d'anar-hi, excepte els anys de guerra civil i exili. Mirant a través de les finestres d'aquesta casa, Miró va pintar obres com "Vinyes i oliveres". I aquí es va fer construir el seu primer taller, que, malgrat el pas del temps, es manté intacte. Tant que sembla que no n'hagi marxat mai.

"Miró va dir una vegada que ell treballava com un hortolà, que el seu taller era com un hort. Com el pagès que cada dia arriba al seu hort i observa les diferents verdures i plantes que té plantades i cada dia decideix si ha de regar, si ha d'empeltar..."

Hi treballava com un pagès i es deixava impregnar pels paisatges que l'envoltaven.

 

La platja de la Pixerota, que va pintar en un dels seus quadres.

 

O l'ermita de Sant Ramon.

I allà on viatjava sempre s'emportava una garrofa del seu mas a la butxaca. Per ser universal, deia, primer calia ser local.

I ara que es commemora el 125è aniversari del naixement de l'artista, el recorregut mironià s'enriqueix amb l'obertura al públic d'aquest mas. Un lloc cabdal per entendre la vida i l'obra de Joan Miró.

Aquest divendres s'inaugura oficialment i les visites començaran el mes de maig fins al mes de novembre. I també inclouran una ruta cultural per altres indrets de Mont-roig del camp on l'artista es va inspirar.

 

Evidentment, el Mas Miró és el principal atractiu. Els visitants podran experimentar en què es va inspirar Joan Miró per fer la seva obra. Aquí es va retrobar amb el paisatge mediterrani amb la casa familiar i també amb la vida de pagès.

 

Aquesta masia s'obre parcialment, se n'ha rehabilitat una part, però inclou espais tan importants com el taller on Miró va treballar i que es troba tal com el va deixar l'any 76, quan, finalment, va marxar de Mont-roig.

 

 

ARXIVAT A:
Art
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut