Un primer pla d'Edward Snowden.
Un primer pla d'Edward Snowden. Imatge d'arxiu.
Nova York

Snowden assegura que ni Rússia ni la Xina tindran accés a cap document secret del govern nord-americà

"Hi ha un zero per cent de possibilitats que els russos o els xinesos hagin rebut documents", diu Snowden en una entrevista al diari "The New York Times". Hi afegeix que es va sentir "legitimat" per fer públics els polèmics documents en rebre el suport dels ciutadans que han vist vulnerats els seus drets. La justícia nord-americana l'acusa de ser un "traïdor".

RedaccióActualitzat

L'extècnic de la CIA Edward Snowden, reclamat pels Estats Units per haver revelat documents secrets del seu país, ha assegurat a un diari nord-americà que no ha filtrat cap d'aquests arxius a Rússia, país que li ha donat asil.

En una entrevista concedida a The New York Times, Snowden ha revelat que no va portar documents confidencials a Rússia, quan va arribar el mes de juliol, per la qual cosa els serveis d'intel·ligència russos no han pogut tenir-hi accés.

Snowden ha afirmat que tots els arxius sobre espionatge que van arribar a les seves mans els va filtrar als periodistes amb qui va establir contacte a Hong Kong abans de volar cap a Moscou i que no es va quedar amb cap còpia.

L'extraballador de la CIA ha explicat que, si va ser capaç de protegir la documentació confidencial "dels espies xinesos", va ser perquè "estava familiaritzat amb les capacitats i els recursos dels serveis d'intel·ligència" del gegant asiàtic. "No hi ha cap possibilitat que els xinesos o els russos hagin tingut accés a aquests arxius", ha subratllat Snowden.

Els serveis d'intel·ligència nord-americans han expressat la seva preocupació per la possibilitat que els polèmics domcuments secrets haguessin caigut en mans de les autoritats russes o xineses quan l'analista es va escapar dels Estats Units.

Legitimat per la ciutadania que ha vist vulnerats els seus drets

Durant l'entrevista, Snowden diu que el seu sentiment és el d'haver actuat "en el millor interès de la nació per revelar informació" sobre l'espionatge que Washington exerceix sobre els seus propis ciutadans i opina que les seves revelacions han ajudat a obrir un debat al seu país sobre l'ús i l'obtenció d'informació confidencial per part de les autoritats nord-americanes. A més, afegeix que es va sentir "legitimat" per fer públics aquests documents en rebre molts suports per part dels ciutadans que han vist vulnerats els seus drets.

Snowden, de 30 anys, va arribar a Moscou el 23 de juliol procedent de Hong Kong, quan fugia de la Justícia nord-americana després d'haver revelat una trama d'espionatge global al seu país, que l'ha acusat de ser un "traïdor". L'extècnic va estar fins a l'1 d'agost a la zona de trànsit de l'aeroport moscovita de Xeremétievo fins que va rebre el permís temporal d'asil de Rúsia. A causa d'aquesta decisió, el país manté un enfrontament diplomàtic amb els EUA a causa de la decisió.

Anar al contingut