Tres de les peces del Museu de Lleida que formen part de les 44 que un jutge d'Osca ha ordenat que es traslladin a Sixena (ACN)
Tres de les peces del Museu de Lleida que formen part de les 44 que un jutge d'Osca ha ordenat que es traslladin a Sixena (ACN)

Sixena no reclama obres que són al Prado i en altres museus d'Espanya

Segons la directora del Centre de Restauració de Catalunya, Sixena i Aragó només reclamen les obres que són a Catalunya

RedaccióActualitzat

Àngels Solé, directora del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, el CRBMC, ha assegurat aquest dilluns que Sixena només reclama les obres del monestir que són a Catalunya.

Ho ha dit a Lleida, mentre dins del museu d'aquesta ciutat tècnics aragonesos, amb el suport de la Guàrdia Civil, preparaven el trasllat de les 44 obres originàries de Sixena.

Segons Solé, hi ha una peça singular al Museu del Prado, i fins i tot els últims anys s'han subhastat peces i no han fet res per aconseguir-les:

"És molt sorprenent que no s'estiguin reclamant, per exemple, el fragment de retaule en què surt la nativitat i que avui es troba al Museu del Prado, i que és del monestir de Sixena. Fa poc s'ha fet una subhasta d'una peça també de Sixena i no hi ha hagut cap tipus de reclamació ni d'adquisició."

"En aquest sentit val la pena veure l'estudi que va fer Albert Velasco, historiador de l'art que treballa al Museu de Lleida, per exposar detalladament totes les obres de Sixena que hi ha fora del monestir, escampades arreu del territori de l'estat espanyol i sobre les quals no hi ha hagut cap tipus, cap tipus de reclamació."

 

Notícia relacionada: L'art de Sixena, de l'assalt anarquista als tribunals i el 155

 

De tota manera, una associació aragonesa de defensa del patrimoni, APUDEPA, afirma que ells sí que han reclamat que aquestes peces tornin a Sixena. Per les xarxes han divulgat un document del 2012 que ho provaria:

Els responsables d'aquesta associació han confirmat al 324.cat aquesta petició formal als governs d'Aragó i de Madrid a més de als responsables del monestir, i han explicat que, després de cinc anys, no han tingut cap resposta.

APUDEPA també ha constatat que hi ha peces del monestir que en l'actualitat estan acabant en col·leccions particulars sense que aparentment ni Sixena ni el govern d'Aragó facin res per aconseguir-les. Per exemple, fa poc més d'un mes es van fer ressò a Twitter de la subhasta a Suïssa d'una peça d'aquest monestir:


De tota manera, l'associació insisteix que cada grup de peces del monestir té una història i un recorregut propis, i s'acaben donant situacions prou curioses: per exemple, al mateix Museu de Lleida del qual aquest dilluns s'han endut les 44 obres reclamades hi ha més obres procedents de Sixena que s'hi quedaran. El mateix passa amb obres que són al MNAC:

 


 

ARXIVAT A:
SixenaPatrimoniArticle 155Procés catalàEleccions 21D
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut