Barcelona

Situació d'excepcionalitat al sistema Ter-Llobregat a causa de la sequera

El Ter i el Llobregat han entrat en fase d'excepcionalitat dos, la qual cosa suposa que les poblacions que se n'abasteixen només poden fer servir l'aigua per a usos domèstics. Durant el cap de setmana no ha plogut prou perquè es noti als pantans de les conques internes, que estan, de mitjana, al 24% de capacitat, la meitat de reserves que tenien l'any passat.

Actualitzat

Les conques del Ter i del Llobregat han entrat en fase d'excepcionalitat dos, segons ha anunciat el Departament de Medi Ambient. Això suposa que les poblacions que se n'abasteixen no podran utilitzar l'aigua potable per a usos que no siguin d'abastament domèstic, cosa que comporta que no es podrà destinar l'aigua a piscines públiques i privades, parcs aquàtics o altres instal·lacions de tipus lúdic. Tampoc es podrà fer servir per regar jardins, carrers o per netejar vehicles.

Aquestes restriccions afecten gairebé 400 municipis de les demarcacions de Barcelona i Girona. La situació de sequera que estem patint –fa més de 17 mesos que no hi ha precipitacions importants- ha provocat l'abastament en cisternes o el desenvolupament de petites obres en diversos municipis de Catalunya. En la majoria dels casos, ha calgut subministrar aigua a nuclis concrets i aïllats que no estan connectats a les grans xarxes regionals i que s'abasteixen habitualment d'una font pròpia que s'ha esgotat a causa de la manca de pluges. En aquest sentit, un total de 50 municipis han sol·licitat a l'Agència Catalana de l'Aigua la línia de subvencions per sufragar els costos de l'abastament d'emergència mitjançant l'aportació d'aigua en vehicles cisterna l'any 2007.

L'objectiu d'aquesta fase d'excepcionalitat és extremar les mesures de gestió dels recursos superficials i l'aprofitament de les aigües subterrànies per descarregar la demanda sobre els embassaments. En aquest sentit, queda prohibit l'ús de l'aigua per regar jardins, prats, horts, zones verdes i esportives, públiques o privades. Tampoc no es pot fer servir aigua per omplir piscines, estanys i fonts, públiques o privades. També s'inclouen en les restriccions d'ús les fonts de consum humà que no disposin d'elements automàtics de tancament, així com el sistema de rentatge de qualsevol mena de vehicles, excepte aquell efectuat per una empresa dedicada a aquesta activitat. Paral·lelament, els volums lliurats per al proveïment urbà als dipòsits municipals respondran a un valor màxim de 270 litres per habitant i dia.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut