Barcelona

Sis detinguts per practicar avortaments il·legals a Barcelona

La Guàrdia Civil, en col·laboració amb la Guàrdia Urbana, ha detingut sis persones com a presumptes responsables de practicar avortaments il·legals en clíniques a la zona alta de Barcelona. S'han escorcollat les clíniques Fundación Morín, TCB, Emecé i Ginemedex, totes ubicades al barri de les Tres Torres. Entre els detinguts, hi ha el cap visible de Ginemedex, Carlos Morín, i les persones responsables dels altres centres, així com alguns treballadors. L'origen de l'operació, que continua oberta, és la querella de l'associació e-Cristians contra alguns dels centres per haver practicat interrupcions de l'embaràs que eren il·legals perquè estaven fora del termini establert per llei.

Actualitzat

En aquestes clíniques de la zona alta de Barcelona és on es realitzen gran part de les interrupcions de l'embaràs a Barcelona. Segons han informat fonts de la Guàrdia Civil, l'operació policial s'està fent en col·laboració amb la fiscalia de Catalunya i un jutjat de Barcelona, que ha decretat el secret de sumari.

La policia hauria detingut sis persones. Entre els arrestats, hi ha el director de Ginemedex, Carlos Morín, que ha estat detingut al centre que Ginemedex té al número 61 del carrer Dalmases i ha abandonat la clínica en un cotxe sense identificar de la policia judicial. Un altre dels detinguts és una persona de la mateixa clínica, que n'ha sortit tapada amb una bata blanca. També ha sortit detinguda de la clínica la responsable d'Emecé i el personal directiu de les altres clíniques, TCB i Fundación Morín.

A les tres de la tarda ha finalitzat l'escorcoll de les quatre clíniques, que ha durat tot el matí, i s'ha practicat per ordre del jutjat d'instrucció número 33 de Barcelona. Els agents s'han endut nombroses caixes amb documentació. La Guàrdia Civil, en col·laboració amb la Guàrdia Urbana, també ha registrat el domicili particular de Morín, a Sant Cugat del Vallès, al llarg de tota la tarda.

El mateix jutjat va admetre a tràmit el juliol passat la querella presentada fa una mica més d'un any contra Morín per l'organització cristiana e-Cristians. La querella feia referència a la denúncia d'un reportatge d'una televisió danesa, en el qual una periodista s'interessava per avortar fora del termini establert legalment a l'Estat. El reportatge, gravat amb càmera oculta, afirmava que a la clínica s'interrompien embarassos més avançats de les dotze setmanes a canvi d'uns 4.000 euros.

Precisament, alguns dels centres investigats ja han estat denunciats anteriorment per presumptes irregularitats. Fonts pròximes a la investigació han apuntat que el jutge que instrueix el sumari podria haver tingut en compte el testimoni d'un exempleat d'algun dels centres, que hauria aportat informació relativa a suposats avortaments il·legals.

Presumptes irregularitats

La fiscalia va obrir una investigació ara fa un any que ara estaria donant els seus fruits. Va ser arran del reportatge de la televisió danesa. En aquells moments, la Generalitat va obrir un expedient que va concloure que les pràctiques que s'hi feien s'ajustaven a la legalitat.

En aquest sentit s'ha pronunciat la consellera de Salut, Marina Geli, que ha explicat que les inspeccions fetes només van detectar irregularitats informatives en els historials clínics.

D'altra banda, el Col·legi de Metges de Barcelona va desestimar, al maig, obrir cap expedient al responsable del centre Ginemedex, perquè va arribar a la conclusió que no hi havia motius per pensar que s'hi feien avortaments il·legals.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut