Barcelona

Sis detinguts i 68.000 euros en destrosses al mobiliari urbà en la segona nit d'aldarulls a Sants per Can Vies

Un grup de manifestants han cremat l'excavadora que tirava a terra l'edifici i els incidents s'han estès a Gràcia, el Poble-sec, Sant Martí i el Clot

RedaccióActualitzat

Segona nit d'aldarulls al barri de Sants, a Barcelona, en protesta pel desallotjament del centre social Can Vies. La protesta, amb un guió semblant a la de dilluns, ha culminat amb incidents i hi ha hagut sis detinguts i diversos ferits. Els detinguts, que tenen entre 17 i 47 anys, han quedat en llibertat amb càrrecs aquest dimecres a la tarda, després de declarar.

La cassolada des dels balcons i la marxa reivindicativa que va començar al vespre a Sants es va acabar convertint en una batalla campal. Amb barricades, 53 contenidors cremats, 200 més de bolcats, vidres trencats, atacs a semàfors i a marquesines, a seus d'entitats bancàries, i durs enfrontaments entre policies i manifestants.

A més a més, un grup de manifestants contraris al desallotjament han calat foc a l'excavadora que enderrocava l'edifici. Els enfrontaments han continuat fins ben entrada la nit.

Tot va començar després que al vespre mig miler de manifestants es concentressin a la plaça de Sants i anessin caminant cap a la seu del districte, al carrer de la Creu Coberta, per mostrar el rebuig al desallotjament i enderroc d'aquest edifici, ocupat des del 1997 i propietat de TMB, que va justificar que calia tirar a terra l'immoble per raons de seguretat. Els manifestants, al centre de la plaça, entonaven càntics anticapitalistes i en contra del desallotjament de l'antic centre cívic.

Però, després, alguns manifestants vestits de negre i amb caputxes i bufandes van cremar diversos contenidors de la plaça i del carrer de Sants, que es va haver de tallar al trànsit, i van destrossar l'aparador i el caixer automàtic d'una entitat bancària propera.

Agents antiavalots dels Mossos d'Esquadra han llançat salves i han protagonitzat algunes càrregues aïllades contra petits grups de manifestants que llançaven pedres i vidres.

Poc després, alguns manifestants han encès una foguera als voltants de Can Vies, amb mobiliari urbà i altres objectes.

Alguns joves han apedregat les furgonetes dels Mossos d'Esquadra i han organitzat barricades amb contenidors cremats a la carretera de Sants. Aleshores és quan s'han fet les sis detencions i també hi ha hagut diversos ferits.

L'estació de metro de Plaça de Sants es va tancar provisionalment, per precaució, i el trànsit a la zona va quedar tallat.

La protesta s'estén

Aquest dimarts, però, les accions s'han estès i s'han reproduït en altres punts de Barcelona, a districtes com ara Gràcia, el Poble-sec, Sant Martí i el Clot.

Cap a la mitjanit hi ha hagut actes violents a Gràcia, on s'han fet pintades i s'han trencat vidres a la seu de CiU, al carrer de Còrsega.

Dos helicòpters han sobrevolat la ciutat fins passades les dues de la matinada, per controlar els punts més conflictius.

TV3 denunciarà l'atac a una unitat mòbil i als seus treballadors

En la jornada prèvia, que va acabar amb dos detinguts i disset persones identificades, un grup de trenta persones van atacar una unitat mòbil de TV3 que va acabar calcinada.

TV3 denunciarà els fets davant dels Mossos d'Esquadra, perquè els investiguin i puguin determinar les responsabilitats corresponents, i lamenta aquest atac contra els seus treballadors, que alhora ho és contra el dret a la informació.

Més de 65.000 euros en pèrdues

L'Ajuntament de Barcelona ha fet un primer balanç aquest dimecres al matí en què estima que només els contenidors cremats pugen a un valor de 53.000 euros. Si hi sumem les destrosses en mobiliari urbà, el cost s'eleva a 68.000 euros. 

A més, l'asfalt del carrer de Sants a l'altura del carrer Panissaris està molt malmès per la barricada de foc que van muntar els agitadors.

Les brigades municipals treballen ja per reparar alguns semàfors, mentre que operaris de la concessionària Decaux també miren de restablir els panells d'anuncis fets malbé.

Pel que fa a l'excavadora usada per enderrocar Can Vies a la qual van calar foc, està carbonitzada i custodiada per unitats antidisturbis de la Guàrdia Urbana. Alhora, la comissaria dels Mossos d'Esquadra de plaça Espanya ha estat protegida amb tanques i diverses unitats d'antidisturbis.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut