Exemplar de mosquit Aedes aegypti, transmissor del virus del Zika (ACN)
Exemplar de mosquit Aedes aegypti, transmissor del virus del Zika (ACN)
Barcelona

Sis casos de chikungunya, 22 de dengue i 11 de zika detectats a Catalunya aquest 2017

Salut Pública considera que no s'ha d'abaixar la guàrdia per prevenir les malalties transmeses per mosquits

RedaccióActualitzat

A Catalunya s'han detectat 7 casos de chikungunya, 22 de dengue i 11 de Zika des de principis d'any, segons les últimes dades recollides per l'Agència de Salut Pública. Es tracta de malalties transmeses per mosquits i tots els casos són importats, és a dir, de persones que van agafar el virus en un altre país i van venir aquí amb la malaltia.

En qualsevol cas, el secretari de Salut Pública, Joan Guix, considera que no s'ha d'abaixar la guàrdia per prevenir les malalties transmeses per mosquits, tot i que ha reconegut que el nombre de casos detectats ha disminuït, en gairebé totes les patologies, tret del dengue.

Tot i que enguany no hi ha cap alerta especial per malalties exòtiques que puguin importar-se a Catalunya, la globalització i el canvi climàtic contribueixen a incrementar el risc de transmissió de malalties a través de mosquits i cal estar preparats, segons Guix, perquè qualsevol dia en podem tenir casos amb el virus adquirit aquí.

Després del gran brot registrat l'any passat arreu del món, la prevalença del Zika ha tornat a disminuir considerablement i des del mes de gener, només se n'han detectat 11 casos al país. D'aquests, 5 són homes i 6 són dones, una d'elles embarassada, i per tant a qui se li farà seguiment establert en els protocols. Guix ha explicat en una entrevista a l'ACN que aquesta davallada és una conseqüència habitual dels brots importants en aquest tipus de malalties, perquè, després del brot hi ha molta població que, sense haver manifestat símptomes, han estat infectats i es crea una ''cobertura immunològica''.

Anar al contingut