En absència d'Estats Units, Xina podria prendre el lideratge contra el canvi climàtic
En absència d'Estats Units, Xina podria prendre el lideratge contra el canvi climàtic

Síria signarà l'acord sobre canvi climàtic i deixa els EUA com l'únic país que en queda fora

Xavier DuranActualitzat

Síria ha anunciat que signarà l'acord de París sobre canvi climàtic. Ho han dit els seus representants durant la conferència de les parts (COP23), que se celebra aquests dies a Bonn.

L'adhesió de Síria deixa Estats Units com l'únic país del món que refusa participar en la lluita contra el canvi climàtic. Donald Trump va anunciar el mes de juny que el país que presideix abandonarà l'acord al qual es va adherir en l'últim mandat de Barack Obama. La renúncia, però, no es pot fer efectiva fins al 4 de novembre de 2020.

De fet, el govern federal mateix ha publicat un informe on es reconeix explícitament allò que l'administració Trump nega:

"És extremadament probable que la influència humana hagi estat la causa dominant de l'escalfament observat des de mitjans del segle XX".

L'informe, que per llei s'ha de publicar cada quatre anys, ha estat elaborat per un gran nombre de científics, molts d'ells d'agències governamentals. L'equip que l'ha produït afirma que "han sorgit proves més fermes del ràpid i continuat escalfament de l'atmosfera i els oceans causat pels humans". Tot això contrasta amb les afirmacions que repetidament ha fet Trump, com ara quan al juny deia que el canvi climàtic era "un engany costós".

A més, a Bonn hi ha una delegació de centenars d'alcaldes, presidents d'universitats i homes de negocis per deixar constància que a nivell local i empresarial es continuen prenent accions per intentar controlar els efectes de l'augment de temperatura.

Alguns comentaristes han destacat el fet que fins i tot Corea del Nord, un règim que rep tantes crítiques i que els Estats Units consideren un enemic perillós, ha signat l'acord. També Nicaragua, que havia rebutjat l'acord, ha anunciat que el signarà. Si bé la seva oposició era per considerar que els compromisos declarats no eren prou contundents ni ambiciosos.

Anar al contingut