Síria

Síria: quatre anys de guerra civil que deixen més de 220.000 morts i 12 milions de desplaçats

Les revoltes populars contra el règim de Bashar al-Assad del març del 2011 han desembocat en una guerra civil que ha afavorit el creixement d'Estat Islàmic

RedaccióActualitzat

Es compleixen quatre anys de l'inici de la revolta contra el règim de Bashar al-Assad a Síria. Una revolta que va desembocar en una cruenta guerra civil que ha traspassat les fronteres sirianes.

El conflicte bèl·lic sirià ha acabat tenint ramificacions a tot el Pròxim i Mitjà Orient.

Els quatre anys de guerra han castigat especialment la població civil i han deixat uns 220.000 morts i més de quatre milions de refugiats als països del voltant. Aquest és el càlcul que ha fet el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon.

La guerra ha deixat Síria immersa en la tragèdia i la foscor. I es tracta de la foscor més literal, quatre anys després de l'inici del conflicte bèl·lic, un 83% dels llums que il·luminaven el territori sirià s'han apagat.

Comparativa de les fonts lumíniques a Síria feta per The New York Times

De la Primavera Àrab a la jihad

El 15 de març del 2011, i en el context de la Primaveres Àrab, que va sacsejar els països del nord d'Àfrica i l'Orient Mitjà, van començar les primeres manifestacions antigovernamentals a Síria.

Va ser a la regió de Derà. I, des d'allà, el malestar popular contra el règim es va estendre a altres regions del país fins arribar a Damasc, la capital siriana.

El que va començar com una revolta pacífica, durament reprimida per la policia de Bashar al-Assad, va derivar en una guerra sectària, amb la irrupció de milicians jihadistes estrangers, agrupats primer en una filial d'Al-Qaeda, el Front Al-Nusra, i després, enrolats a les files d'Estat Islàmic.

En aquests quatre anys, les xifres del conflicte en vides humanes i la devastació sobre el territori sirià són esfereïdors: 220.00 víctimes mortals (76.000 només l'any 2014); prop de 12 milions de persones que han hagut de fugir de casa seva i viuen en immenses extensions que s'han  convertit en camps de refugiats.

El conflicte ha provocat la pitjor crisi de refugiats al món dels últims 20 anys, una catàstrofe humana que no para de créixer. Les principals organitzacions de defensa dels drets humans denuncien la inoperància de la comunitat internacional que no ha estat capaç de protegir els civils sirians.

La comunitat internacional ha anat oblidant la realitat als camps de refugiats sirians i sovint Occident només recorda que encara hi ha guerra de Síria quan s'intensifiquen els atacs d'Estat Islàmic, quan es difonen imatges d'execucions d'occidentals o quan arriben a les costes europees vaixells carregats amb immigrants sirians que fugen de la guerra. Molts moren a la travessia cap a la pau a Europa.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut