Síria

Així treballen sota les bombes els "cascos blancs" a Síria

Intensos bombardejos castiguen el feu rebel sirià de Ghouta, d'on aquesta setmana s'han pogut evacuar una trentena de ferits greus en un intercanvi acordat amb el govern

RedaccióActualitzat

La guerra no respecta les festes. Ni per Nadal ni per Cap d'Any, els habitants de Síria poden respirar tranquils. Els bombardejos es succeeixen dia rere dia. No hi ha treva.

Ja són gairebé 7 anys de guerra i les xifres de morts, fins ara mig milió, no paren de créixer. Síria tenia 24 milions d'habitants, i més de la meitat ja són desplaçats o refugiats. Els que s'hi han quedat viuen un malson diari.

El principal feu rebel a Síria, Ghouta, als afores de Damasc, ha patit aquest diumenge intensos bombardejos per part de les forces governamentals. Després de les sirenes, de l'estrèpit del bombardeig, el silenci. I pocs minuts després, els "cascos blancs" corren pels carrers més castigats per les bombes a la recerca de possibles supervivents.

 

 

Els veïns d'Harasta, un suburbi de Ghouta, han hagut de tornar a tirar de les poques forces que els queden per sortir als carrers un cop més a la recerca de possibles supervivents sota la runa.

En una de les cases més castigades per les bombes es concentra un grup de persones esperançades i nervioses. Sota les parts dels edificis enfonsades hi ha una nena. Està viva. Els veïns s'organitzen per obrir forat i treure-la. Paraules d'ànim i escalf quan arriben fins on és ella. 

 

Aconsegueixen treure-la amb vida de les restes de la casa ensorrada, els seus ulls carregats de por, llàgrimes i esperança miren al voltant sense entendre res. 

Aquest enclavament de l'est de Ghouta, als afores de la capital, és un dels últims bastions dels rebels. Aquí han estat assetjats per les forces governamentals durant cinc anys. Els últims vuit mesos, el bloqueig ha estat total. 

Abans de la guerra, a Harasta hi vivien dos milions de persones, ara ja només en queden 400.000. Les que no han pogut fugir o no han volgut fer-ho per la por de perdre-ho tot han passat gana i han vist morir veïns i familiars per les bombes, la gana o les malalties.

 

 

Algunes van començar a ser evacuades dimarts després d'un acord entre el govern i un grup rebel: 35 pacients greus a canvi de 34 presoners de les tropes fidels a , segons les xifres del règim sirià.

I, enmig de tant trauma i tanta desesperació, un gest, per petit que sigui, dona ànims per continuar.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut