Madrid

Sindicats i patronals acorden tancar la negociació col·lectiva a finals de gener

CCOO, UGT, CEOE i Cepime han constituït la taula per a la negociació col·lectiva del 2010 i eventualment del 2011 i 2012 amb la voluntat de deixar-ho tancat a finals de gener. Els agents socials tenen previst reunir-se el dilluns dia 28 per fer el diagnòstic econòmic en què es mourà la negociació col·lectiva en el període vinent, i a la tornada de les festes nadalenques, el 7 de gener, preveuen definir les matèries que formaran part de l'acord.

Actualitzat
Els secretaris d'Acció Sindical de CCOO i UGT, Ramón Górriz i Toni Ferrer, han explicat que oferiran als empresaris ajustar els salaris a les circumstàncies de l'economia, les empreses i els diferents sectors productius, però amb dues condicions: que els treballadors no perdin poder adquisitiu i que els empresaris moderin els seus beneficis i els reinverteixin a millorar la quantitat i la qualitat de l'ocupació i en matèries com la R+D o la formació.

La banda salarial que estudien els sindicats per al 2010 se situa entre l'1% i el 2% (amb increments una mica més grans per als salaris més baixos), mentre que per al 2011 i el 2012 plantegen increments una mica més elevats, sempre amb una clàusula de revisió que garanteixi el poder adquisitiu dels treballadors al final del període.


CEOE i la reforma laboral

Per la seva banda, el secretari general de CEOE, José María Lacasa, ha subratllat que les greus conseqüències de la crisi sobre l'economia espanyola i l'ocupació és el que motiva els empresaris a assumir un compromís "ambiciós i ferm" en el diàleg social. "Poder aportar solucions consensuades és la millor manera d'analitzar mesures que tinguin impacte en la reactivació de l'economia i l'ocupació", ha destacat Lacasa, que ha afegit que el mes de gener suposarà una important càrrega per als agents socials.
 
Lacasa ha indicat que, al costat de la negociació col·lectiva, al gener caldrà començar a parlar també sobre les reformes derivades de la llei d'economia sostenible dissenyada pel govern, com ara la reforma laboral, discussió que CEOE abordarà "amb la màxima ambició i decisió possible".

Encara que la CEOE "troba a faltar" alguns aspectes en aquesta llei, com la rebaixa de cotitzacions o canvis en la contractació, Lacasa ha considerat que aquesta és una bona base per començar a discutir. De moment, dos dels temes més urgents que, segons ell, cal començar a debatre i que podrien quedar tancats al gener són l'anomenat model alemany i l'impuls a l'ocupació juvenil.

Preguntats per la reforma laboral, els sindicats han deixat clar que "tocar" l'Estatut dels Treballadors té uns límits i que només permetrien que es reformessin alguns aspectes de l'Estatut si és per millorar-lo i si no es retallen drets adquirits dels treballadors.
Anar al contingut