Ovelles pasturant pels Pirineus
Ovelles pasturant pels Pirineus
Vielha

S'indemnitzarà els ramaders per cada ovella que els desaparegui al Pirineu

El govern diu que han contractat una assegurança per cobrir totes les baixes de bestiar siguin per un atac d'os o no

RedaccióActualitzat

Davant dels últims atacs d'os als ramats del Pirineu, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha anunciat que ha contractat una assegurança per cobrir totes aquestes baixes a la zona on hi ha ossos de forma permanent. Així ho ha explicat el director de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles: 

"Si s'han perdut i no sabem per què s'han perdut -de bestiar a muntanya, se n'ha perdut tota la vida, hi hagi ossos o no n'hi hagi, és igual-, l'assegurança també se'n farà càrrec".

Aquesta era una reinvindació dels ramaders de la Vall d'Aran i del Pallars Sobirà.

Un dels ramaders afectats per l'atac d'un os, Andreu Moga, ha assegurat: 

"Si hi ha uns animals que pugen a muntanya i uns animals que baixen i això no concorda, els animals que s'han perdut pel mig estan en zona de l'os, jo crec que és favorable per a nosaltres de poder-los cobrar".  

Així, destaca que "potser el que farà serà calmar una mica els ànims, perquè estem una mica emprenyats amb l'aspecte que moltes vegades se'ns tracta de mentiders, perquè estem explicant que ens falta bestiar i diuen que això són sopars de duro". De tota manera, Moga afegeix, "tenim la impressió que, de vegades, no es posen tots els mitjans que s'han de posar". També reclama que "el pagament de les indemnitzacions sigui immediat i no a un any com fins ara".

Més mesures per prevenir els danys d'ossos

El departament també prendrà més mesures per prevenir danys d'ossos en el dispositiu que prepara per aquest estiu. S'ampliaran els agrupaments de ramats que passen de 5 a 6 al territori. A l'estiu, un pastor vigilarà tot el dia els ramats. Per això, els agents rurals ja instal·len senyals per advertir dels gossos de protecció, per exemple, en prats de la zona de la Bonaigua.

A més, Miralles explica que "si els ramaders volen, i es posen d'acord, el departament ofereix per primera vegada agrupar un ramat de cabres a la Vall de Cardós".

El director general de Medi Natural manifesta, però, que d'atacs n'hi continuarà havent.

"D'atacs n'hi haurà sempre, certs incidents al llarg de la temporada d'estiu n'hi haurà."

Ara, aquest mecanisme de prevenció els minimitza moltíssim perquè hi ha un control i una vigilància permanent del bestiar. Per això, també es muntarà un dispositiu de vigilància per als ramats de vaques i eugues.

Amb tot això, es vol prevenir atacs com el que va patir dilluns un poltre a la Vall d'Aran, al municipi de Vilamòs, i que el departament ha confirmat que va ser Goiat, un os alliberat fa gairebé un any al Pallars Sobirà. 

Anar al contingut