Barcelona

SI i C's seran subgrups parlamentaris que podrien tenir portaveu i presentar propostes de llei

El primer ple del nou Parlament, que es farà dimecres de la setmana que ve, servirà perquè el president de la Generalitat, Artur Mas, expliqui el nou govern i els principals eixos de treball. A la mateixa sessió també està previst que s'aprovi un canvi de reglament del Grup Mixt, perquè els dos grups que en formen part, Solidaritat i Ciutadans, puguin treballar de manera més autònoma.

Actualitzat
Un dels punts a l'ordre del dia de la primera sessió plenària al Parlament és una reforma del reglament de la cambra per regular el funcionament del Grup Mixt, on aquesta legislatura hi ha dues formacions: Solidaritat i Ciutadans. Aquesta reforma preveu la creació de dos subgrups amb la intenció de donar més singularitat a cadascuna de les dues formacions.

Cada subgrup, amb un mínim de tres diputats, sembla que podrà tenir portaveu i presentar propostes de llei. D'aquesta manera s'evitaria que els quatre diputats de SI poguessin tombar sistemàticament les propostes dels tres de C's.

El nou reglament, a més, permetrà presentar una iniciativa legislativa de gran envergadura, com per exemple una reforma estatutària, amb la firma de dos grups, i si un d'ells és el mixt haurà de comptar amb la firma d'almenys cinc diputats, punt sobre el qual Solidaritat no està d'acord, ja que els seus quatre escons no li permetrien impulsar iniciatives d'aquest tipus.

A més, segons ha explicat el vicepresident de la cambra, Lluís Coromines, les dues formacions hauran de posar-se d'acord sobre com es repartiran el temps d'intervenció del Grup Mixt, que en principi és del 50% per a cadascuna. Sobre l'assignació pressupostària que correspon a cada grup parlamentari, encara està per decidir com es repartirà, tot i que sembla que SI podria tenir una quantitat una mica superior.

Mas explicarà el seu organigrama

En el mateix ple, el president de la Generalitat, Artur Mas, compareixerà a petició pròpia per explicar l'estructura del seu govern. Mas tindrà 45 minuts per exposar els seus arguments, i seguidament els set grups parlamentaris podran intervenir durant un quart d'hora.

Si bé aquesta compareixença està prevista per llei, no és obligatori que sigui en sessió plenària, tal com ha triat Mas. De fet, el president Montilla va optar per comparèixer el 2006 a la comissió d'Assumptes Institucionals.

Els consellers del nou executiu també han sol·licitat comparèixer, i ho faran a les comissions parlamentàries corresponents.
Anar al contingut