Si existís un G7 de l'exportació d'armes, Espanya hi seria

Els últims 10 anys la indústria bèl·lica espanyola ha augmentat molt les exportacions

RedaccióActualitzat

No és el cas, però si existís un G7 de l'exportació d'armes, ara mateix Espanya hi seria: amb més de 4.300 milions d'euros en exportacions l'any passat, s'ha situat només al darrere de sis potències: els EUA, Rússia, França, Alemanya, la Xina i el Regne Unit.

Això no ha estat sempre així. Pere Ortega, del Centre Delàs d'Estudis per la Pau, ha explicat a l'espai "Mapamundi" de Catalunya Informació que ara el gruix de la producció de les empreses que fabriquen armament s'exporta, però fa 10 anys era al revés:

"Abans del 2008 el principal comprador d'armes de l'estat espanyol era el mateix Estat, i la resta, entre un 30 i un 40%, anava a exportació. Quan va arribar la crisi, i sobretot a partir del 2010, el Ministeri de Defensa va deixar de comprar armament a la indústria militar espanyola, però el ministeri va ajudar les indústries a exportar armes a l'exterior. I així hem girat la truita."

Ortega denuncia les "portes giratòries" en el sector de les armes: segons assegura, en empreses com Indra, Santa Bárbara o Navantia hi ha antics militars i exalts càrrecs de Defensa, que formen un potent lobby que condiciona els contractes i la política exterior.

 

 

El secretisme de la JIMDDU

Però conèixer aquestes decisions és gairebé impossible, perquè hi ha molt secretisme. Ho denuncia la diputada d'Units Podem al Congrés Carmen Valido, que ha demanat que la Junta Interministerial per al Comerç i Control del Material de Defensa i Tecnologies de Doble Ús, la JIMDDU, sigui un organisme transparent.

Valido ha explicat al "Mapamundi" que ja sap que la resposta que obtindrà serà negativa:

"Com que afecta a la defensa de l'estat, doncs no ens ho donaran. Afecta, a més, la llei de secrets de l'estat, el que passa és que vull veure-ho per escrit."

Informació secreta gràcies a una llei franquista

El motiu és que aquesta informació es considera secret d'estat. El problema és que aquesta classificació la determina una llei del 1968, és a dir, 10 anys abans de la Constitució espanyola, en plena dictadura franquista.

Però malgrat això hi ha marge per poder esbrinar dades sobre aquestes exportacions considerades secret d'estat. S'hi dediquen persones com Yago Rodríguez, periodista especialitzat en armament i conflictes bèl·lics.

 

Armes espanyoles a la guerra del Iemen

Segons Rodríguez, per exemple, hi ha proves que l'Aràbia Saudita ha fet servir a la guerra del Iemen l'armament convencional que compra a empreses espanyoles, malgrat ho prohibeixen els tractats internacionals:

"Llençacoets anticarros, per destruir vehicles blindats, granades de mà, les de tota la vida, vehicles blindats BRM-500, etc."

Precisament la guerra del Iemen va ser el motiu que va motivar que el ministeri de Defensa frenés la venda de 400 bombes a l'Aràbia Saudita. Pedro Sánchez i el seu ministre d'Exteriors, Josep Borrell, van desautoritzar posteriorment la ministra de Defensa, Margarita Robles, i van reactivar la venda.

ARXIVAT A:
Aràbia SauditaFrançaXinaPedro SánchezJosep Borrell
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut