S'hauran de revisar les factures elèctriques de tretze milions de llars

Una sentència del Suprem dóna la raó a Gas Natural i Iberdrola, i obligarà a recalcular la facturació elèctrica de tretze milions d'usuaris retroactivament des de fa un any i mig

RedaccióActualitzat

L'enrenou de la nova tarifació del rebut de la llum per hores encara no s'ha acabat. Una sentència del Suprem obliga a refacturar la llum a tretze milions d'usuaris. El Tribunal Suprem dóna la raó parcialment a Gas Natural i Iberdrola per una demanda que van presentar contra el reial decret que regula aquest sistema. Segons les dues companyies, el sistema que es fa servir no és clar, i provoca que el marge de comercialització sigui insuficient.

La sentència del Tribunal Suprem dicta que el Ministeri d'Indústria haurà d'establir una metodologia nova que sigui clara a l'hora de fixar el marge per a les comercialitzadores. Abans, però, demana un informe a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència que estableixi les bases per elaborar la nova normativa.

El nou sistema tarifari es va crear fa un any i mig amb un reial decret que va fixar un marge de comercialització de quatre euros l'any per kilowat de potència contractada, tarifa amb la que les companyies van ingressar 280 milions d'euros. Les companyies van portar el cas al Suprem perquè van considerar que el mínim exigible havia de ser un marge del 5% de les vendes per, segons elles, cobrir costos i afegir-hi un "benefici raonable".

La sentència del Suprem dona per provat que la fixació d'aquest marge es va fer "sense cap mena d'explicació sobre els paràmetres utilitzats", i que es va vulnerar els principis de transparència, objectivitat, suficiència tarifària i proporcionalitat que exigeix la llei.

Quan hi hagi un nou reial decret canviarà la manera de facturar el rebut de la llum per als clients amb tarifa d'últim recurs, unes tretze milions de llars, però, a més a més, també caldrà recalcular tot el que s'ha cobrat erròniament des de l'abril de l'any passat, quan va entrar en vigor el nou sistema.

Per tant, la pilota és ara a la teulada del govern espanyol. Segons fonts del Ministeri d'Indústria no se sap, però, si el marge serà menor o més gran que l'actual. Però tot fa pensar que serà més gran, ja que el motiu de queixa de les comercialitzadores és l'estret marge actual.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut