El president de Corea del Sud -al centre- veient per televisió l'encaixada de mans entre Trump i Kim Jong_un (Reuters)
El president de Corea del Sud -al centre- veient per televisió l'encaixada de mans entre Trump i Kim Jong-un (Reuters)

Seül diu que l'acord entre Kim i Trump "fa caure l'últim llegat de la guerra freda"

El Japó, la Xina i Rússia també destaquen el compromís de Pyongyang de desnuclearitzar Corea del Nord

RedaccióActualitzat

Els resultats de la cimera entre Donald Trump i Kim Jong-un s'han vist de manera positiva per part del govern de Corea del Sud, com també per les autoritats xineses o japoneses. El compromís del líder nord-coreà de començar a desnuclearitzar totalment el seu país ha estat ben rebut pels seus veïns. Concretament, el president sud-coreà, Moon Jae-in, ha qualificat d'"èxit" la trobada entre els dos mandataris:

"Vull expressar els més grans elogis davant el valor i la determinació dels dos líders, el president Trump i el president Kim, a l'hora de no conformar-se amb una realitat ja caduca, i apostar per fer un pas arriscat cap el canvi."

"L'acord de Sentosa [l'illa que ha acollit la cimera] es recordarà com un esdeveniment històric que ha ajudat a fer caure l'últim llegat de la guerra freda que queda en el món."

El primer ministre japonès, Shinzo Abe, ha remarcat la importància de l'acord sobre una desnuclearització de la península coreana. "És un primer pas", ha dit Shinzo Abe, que ha advertit que després s'haurà de convertir en "verificable" i "irreversible".

Des del ministeri xinès d'Afers Exteriors es diu que els Estats Units i Corea del Nord "estan creant una nova història". "La Xina se n'alegra perquè és el que hem estat esperant tot aquest temps", ha apuntat un portaveu del ministeri.

 

 

Mentrestant, Rússia considera "positiva" la cimera entre Kim Jong-un i Trump per aconseguir la desnuclearització de la península coreana. El cap de la diplomàcia russa, Sergei Lavrov, s'ha mostrat prudent perquè ha dit que encara no coneixen prou el contingut de l'acord. En tot cas, Lavrov ha afirmat que "el sol fet que els líders dels Estats Units i de Corea del Nord s'hagin reunit ja és positiu".

El ministre d'Exteriors ha precisat: "Hem vist la televisió i hem seguit els comentaris que han fet les dues parts. No hem vist els documents perquè crec que encara no s'han fet públics". De tota manera, Lavrov ha subratllat l'anunci de Trump de deixar de fer maniobres militars conjuntes amb Corea del Sud: "Aturar accions provocadores és una mesura essencial per reduir el nivell de tensió a la península i crear una atmosfera de confiança."

ARXIVAT A:
Corea del NordTrump Estats Units
Anar al contingut