Madrid

Setmana de transició i recollida de beneficis en una borsa espanyola que continua vorejant màxims

La borsa espanyola continua flirtejant amb els màxims històrics. Aquesta setmana, però, els inversors han tret la seva cara més conservadora. Quatre de les cinc sessions es van dedicar a recollir beneficis i a materialitzar alguna de les plusvàlues acumulades des de principis d'any. Dimecres va ser l'única jornada en què es va poder veure una mica d'eufòria, i es va arribar fins als 15.223,90 punts, la cotització més elevada de la història de la borsa espanyola. El resum, però, és un descens del 0,1% i l'Ibex en 15.053,20 punts.

Actualitzat

El conservadorisme és comprensible tenint en compte els inicis de setmana. L'encariment del petroli, que es va aproximar a 72 dòlars per barril, en va ser el principal responsable. Bàsicament perquè delatava la por que els Estats Units emprenguin una guerra contra l’Iran després que l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica assegurés que el país continua produint combustible nuclear, amb la qual cosa podria disposar d'armes atòmiques en un termini de cinc anys.

En les dues primeres sessions de la setmana, els inversors es van dedicar a temptejar els nivells de la setmana passada, al voltant dels 15.100 punts, però per un motiu o altre van ser incapaços de superar-lo. En contra hi havia la debilitat del sector bancari. A favor, la millora de la confiança en l’economia alemanya i les notícies empresarials que arribaven de Wall Street, on Texas Pacific Group i Goldman Sachs anunciaven la compra de la telefònica Alltel.

Les dificultats inicials es van solucionar dimecres, quan la borsa, animada per l'embranzida de les places internacionals, el renaixement de les empreses de telecomunicacions i dels bancs, es va traslladar al tancament fins al màxim anual: 15.223,90 punts. Aquí es va acabar la cosa. Dijous i divendres va retornar la monotonia i la grisor impulsats per les ganes de treure suc de les inversions. A més, van tornar les males notícies amb dades del mercat immobiliari nord-americà que feien presagiar problemes i els moviments de la Marina d'aquest país davant les costes de l’Iran.

Ni fred ni calor

L’Ibex-35 ha estat el fidel reflex d’aquest deix conservador de la setmana. Les 35 companyies que el componen van acabar amb un empat matemàtic. Disset van pujar, disset van baixar i una va repetir cotització.

La caiguda més gran ha estat per a NH Hotels, que va cedir el 3,94%, mentre que Metrovacesa, que pròximament escometrà l'escissió de la companyia, va baixar un 3,43 i Sogecable, un 2,56%.

Acciona, animada per un informe d'un firma d'inversió, va assolir el principal ascens del mercat, el 6,66%. Acerinox, pel mateix motiu sumat a les especulacions sobre la fusió d'empreses del sector a nivell internacional, va augmentar la seva cotització un 5,54%, mentre que ACS va pujar l'1,99%.

La pròxima setmana l'Ibex partirà de 15.053,20 punts i el mercat estarà pendent de les dades d'activitat a Europa i els EUA, així com de les dades d'atur a Alemanya i de la confiança del consumidor nord-americà. Dilluns serà festiu en alguns mercats europeus i en els dels Estats Units.

Anar al contingut