Pròxim Orient

Set palestins morts en una ofensiva de l'exèrcit israelià contra bases de llançament de coets Qassam a Gaza

El govern palestí encapçalat pel primer ministre i líder de Hamàs, Ismail Haniye, s'ha reunit d'urgència a la ciutat de Gaza per analitzar la situació després de l'atac israelià de la matinada passada a la localitat de Beit Hanún. A l'atac han mort sis milicians i un policia palestins, i un soldat israelià. L'objectiu de l'ofensiva d'Israel, la més important dels últims mesos, és evitar el llançament dels coets palestins Qassam des del nord de Gaza cap a poblacions israelianes. El president palestí Mahmud Abbas ha condemnat l'ofensiva israeliana, mentre que el moviment islàmic Hamas ha advertit que atacs com el d'avui posen en perill les negociacions que s'estan fent a Egipte per a l'alliberament del soldat segrestat el mes de juny.

Actualitzat

L'exèrcit israelià ha posat en marxa la major ofensiva dels últims mesos sobre la franja de Gaza. El balanç de víctimes, fins ara, és de 8 morts, entre els quals un soldat israelià, i prop d'una quarantena de ferits. Feia dies que s'esperava i finalment ha estat aquesta matinada quan l'exèrcit israelià ha començat una nova operació a la franja de Gaza, sota el nom "Núvols de Tardor". Tancs i vehicles blindats han entrat al poble de Beit Hanoun, al nord de Gaza. De moment, un soldat israelià i sis palestins han resultat morts i més de quaranta, ferits. Una acció que el president palestí, Mahmud Abbas, ha qualificat de massacre.

L'excusa per aquesta operació és el llançament de coets des del nord de la Franja contra poblacions israelianes. Fa mesos, però, que aquests llançaments no provoquen cap víctima.

Tot i que el govern israelià ha assegurat que l'operació no serà de llarga durada, el moment triat no és el més oportú. A Egipte aquest dimecres es preveien noves negociacions per alliberar el soldat israelià retingut a la Franja des de fa més de quatre mesos. De de llavors, les operacions israelianes han causat la mort de 280 palestins, la meitat civils.

Pel que fa als dos soldats israelians retinguts al Líban per la milícia de Hezbollah, sembla que hi ha avenços. Hassan Nasrallah, el líder xiïta, va assegurar haver començat negociacions indirectes amb Israel per aconseguir un intercanvi de presoners.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut