Juneda

Set cooperatives catalanes s'uneixen per fabricar biodièsel amb les collites de colza del seus pagesos

Els productors de cereals catalans han començat a apostar per la producció de combustibles biològics. Set cooperatives s'han unit i han comprat la infraestructura necessària per fabricar biodièsel o bioetanol. El biodièsel es pot fer amb colza, i una hectàrea d'aquest cereal dóna per conduir un cotxe fins a 25.000 quilòmetres. El bioetanol, per al seva banda, pot extreure's, per exemple, de la civada, i una hectàrea permet a un vehicle fer uns 20.000 quilòmetres. Aquests dos cultius són els que més interès han aixecat entre els agricultors, sobretot la colza i el gira-sol, que serveixen per produir biodièsel, el carburant amb més projecció de futur. Els pagesos han descobert en aquest mercat una nova sortida econòmica a les seves collites.

Actualitzat

D'aquí a tres setmanes, es començarà a segar la colza. De cada hectàrea, en sortiran 5.000 quilos de llavor destinada a biodièsel. Ara es ven a França, on hi ha una planta d'olis que produeix carburant, però l'any que ve els mateixos pagesos s'encarregaran de tot el procés per aconseguir i vendre biodièsel. Les cooperatives de Juneda, Ivars d'Urgell, Miralcamp, Artesa de Segre, Santa Coloma de Queralt, Calaf i la plana de Vic s'han unit en aquesta societat productora de carburant.

Les set cooperatives han comprat cinc màquines premsadores. Funcionaran l'abril de l'any que ve i preveuen que tractaran a l'any 24.000 tones de llavor, de la qual obtindran 8.000 litres de biodièsel. El tortó, molt ric en proteïna i greix, és el principal residu del procés i es vendrà a productors de pinso, socis també de les cooperatives.

Just al costat de la planta de tractament de purins que hi ha a Juneda, es construirà la planta de biodièsel que comprarà a les cooperatives l'últim residu del procés: glicerina, per fer-ne biogàs. La societat Amboli Energies de Casa farà, doncs, el cicle de producció de biodièsel complet. A més a més, els pagesos estan convençuts que podran vendre el biocarburant a la xarxa inicial, de cinc gasolineres, 15 cèntims més barat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut