Gernika

Set-cents càrrecs electes del PNB, EA i EB fan pinya amb Ibarretxe, contra la imputació per haver-se reunit amb Batasuna

Acte simbòlic de suport al lehendakari Ibarretxe a Gernika. Centenars de càrrecs electes i representants institucionals del PNB, Eusko Alkartasuna i Ezker Batua s'han concentrat a la Casa de Juntes de Gernika, el símbol de les llibertats d'Euskadi, per expressar el seu suport a Juan José Ibarretxe. El rerefons de l'acte és la decisió del Suprem d'imputar Ibarretxe, absent a l'acte, per haver-se reunit amb la il·legalitzada Batasuna. Durant l'acte s'ha llegit una declaració que rebutja la violència i defensa tot diàleg que busqui la pau. Els militants del tripartit basc també han fet arribar la seva solidaritat als líders socialistes imputats també per haver-se entrevistat amb el partit abertzale.

Actualitzat

Uns 700 càrrecs electes han participat en l'acte i han firmat la declaració, llegida conjutament pels exlehendakaris José Antonio Ardanza i Carlos Garaikoetxea. El document destaca que "el diàleg i les actuacions institucionals i polítiques per impulsar solucions justes als conflictes mai no poden ser il·legals i, encara menys, delictives". També fa una crida "a la fermesa dels principis democràtics" en aquesta oportunitat de "superar dècades de violència i patiment".

Entre els assistents hi havia la presidenta del Parlament basc, Izaskun Bilbao, el president del PNB, Josu Jon Imaz, el coordinador general d'EB, Javier Madrazo, el secretari general d'EA, Unai Ziarreta, i la vicelehendakari Idoia Zenarruzabeitia.
A banda d'Ibarretxe, l'acte volia ser un suport explícit a l'expresident del Parlament Juan María Atutxa i als membres de la mesa Gorka Knorr i Kontxi Bilbao. En el seu cas, el Suprem ha reobert la causa per no haver dissolt el grup parlamentari de Batasuna.

La declaració de Gernika es remetrà als presidents del Congrés, el Senat i el Consell General del Poder Judicial i s'ha fet pública just el dia abans que els socialistes bascos facin un acte molt similar pels seus líders imputats també després de reunir-se amb Batasuna.

Seus del PNB atacades

La matinada d'aquest dissabte han estat atacades amb pintura cinc de les seus del PNB o ''batzokis'' a Biscaia. Uns desconeguts hi han tirat pintura vermella i groga i han fet pintades amb els lemes "PNB espanyol" i "Azkuna i Azkarate, mentiders".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut