Sergio Ramí­rez, en rebre el Premi Cervantes 2018
Sergio Ramí­rez, en rebre el Premi Cervantes 2018

Sergio Ramírez dedica el Cervantes als morts en les protestes a Nicaragua

Actualitzat

L'escriptor nicaragüenc Sergio Ramírez ha rebut avui, de mans del rei Felip VI, el Premi Cervantes, el màxim guardó de les lletres en espanyol, a la Universitat d'Alcalá de Henares. Un premi dotat amb 125.000 euros.

L'autor de novel·les com "Castigo divino", que també ha destacat en altres gèneres, com l'assaig, ha acudit a l'acte amb un llaç negre a la solapa. Sergio Ramírez, que va ser vicepresident de Nicaragua entre el 1984 i el 1990 en el govern d'Ortega, ha tingut un record per la trentena de morts en les protestes que hi ha hagut al país en els últims dies.

"Dedico aquest premi a la memòria als nicaragüencs que en els últims dies han estat assassinats als carrers per reclamar justícia i democràcia i als milers de joves que continuen lluitant sense més armes que els seus ideals perquè Nicaragua torni a ser república."

Ramírez, que ha participat aquest diumenge en una protesta a la Puerta del Sol de Madrid amb compatriotes seus, ha recordat que pertany a un país que té una història "reiteradament dissortada".

En el seu discurs, Ramírez ha fet referències constants al seu mestre, Rubén Darío, i a l'autor d'"El Quixot".

"Un escriptor, a un fidel, a un credo oficial, a un sistema, a un pensament únic, no pot participar en aquesta aventura diversa, contradictòria, canviant, que és la novel·la. Una novel·la és una conspiració permanent contra les veritats absolutes."

L'any 1996 l'escriptor nicaragüenc va haver de triar entre dedicar-se a la vida política o dedicar-se a la seva passió, la literatura. Una vocació que va començar als 14 anys amb un primer conte al qual han seguit més duna cinquantena d'obres en forma de novel·la, conte i assaig.

Ramírez també ha tingut paraules d'agraïment per als escriptors del boom llatinoamericà, Gabriel García Márquez, Julio Cortázar o Mario Vargas Llosa, per "pròxims" i que "tant li han ensenyat", ha dit.

Ramírez ha estat distingit amb el Premi Cervantes per reflectir en la seva literatura "la vivesa de la vida quotidiana, convertint la realitat en una obra d'art".

 

ARXIVAT A:
Literatura
Anar al contingut