Joves seminaristes
Joves seminaristes
Barcelona

Ser capellà serà més difícil: el papa inclou psicotècnics a les proves d'accés

RedaccióActualitzat

Aquest diumenge pels catòlics és el dia del seminarista, dedicat als que volen ser capellans en un futur. Aquest any, però, hi ha una novetat. El papa Francesc ha renovat, per primera vegada en 47 anys, el pla d'estudis dels seminaris per fer el capellà del segle XXI més ben preparat.

Ara, ser capellà serà més difícil, s'hauran de passar més proves, fins i tot psicotècniques. Les dades indiquen que en els últims anys, cada cop hi ha menys homes que vulguin ser mossens.

Fa dos anys, a les 10 diòcesis catalanes hi havia estudiant 99 seminaristes. El curs passat aquesta xifra va baixar fins als 92 i en el curs actual, el 2016-2017, els seminaristes catalans són 84.

L'any passat es van ordenar 18 capellans i aquest any han ingressat 16 nous seminaristes. Ara fan falta set anys d'estudis. Moltes hores de feina a les parròquies i moltes proves per superar.

Tota una gimcana que ha ideat, estratègicament, el papa Francesc, que no vol capellans desmotivats, poc exemplars i amb problemes de comportament. A part de filosofia i teologia, també tindran assignatures de salut, sexualitat, equilibri afectiu i autoestima.

Els joves seminaristes creuen que han de predicar allò que senten i creuen. Han de saber donar exemple i ser coherents amb el que fan amb la seva vida.

Norbert Miracle, rector del Seminari Major Interdiocesà, pensa que el que s'ha de buscar en els nous capellans és que siguin "del segle XXI, que humanament estiguin equilibrats".

Les ordres del papa són clares: "Cal anar amb molt de compte en el moment d'admetre segons qui als seminaris. S'ha de filar més prim." I per això, els candidats hauran de passar proves psicotècniques.

Els joves seminaristes expliquen que l'any passat ells ja van començar amb un psicòleg un cop per setmana fent uns testos, per potenciar els aspectes humans.

I una altra cosa molt important pel papa: els nous capellans hauran de saber moure's per les xarxes socials. La majoria dels 84 candidats que hi ha ara a Catalunya són de la generació digital i multimèdia.

Amb aquest nou pla d'estudis, el papa Francesc diposita tota la confiança en els seminaristes i els anima a ser els capellans del futur d'una Església més oberta i plural.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut