València

Sentència Gürtel valenciana: també considera provat el finançament irregular del PP

La sentència diu que el PP de Camps va finançar campanyes electorals del 2007 i 2008 "de manera tan absolutament irregular que va ser delictiva"

RedaccióActualitzat

La sentència de la trama valenciana del cas Gürtel també considera provat el finançament irregular del PP. El jutjat central penal de l'Audiència Nacional ha imposat penes de fins a 6 anys i 9 mesos de presó per a 18 dels 20 acusats per delictes electorals, falsedat documental continuada i contra la Hisenda Pública.

La sentència arriba quan no fa ni tres setmanes de la de la primera part de la trama Gürtel, que va condemnar el PP com a responsable civil i que ha fet caure el govern espanyol i també Mariano Rajoy com a líder del PP.

La Sentència considera acreditada la participació dels principals encausats en el finançament irregular de les campanyes electorals del Partit Popular de la Comunitat Valenciana a les eleccions municipals i autonòmiques del 2007 i a les generals del 2008, sota el mandat de Francisco Camps.

 

Cinc anys per a Correa i Crespo i sis per a "El Bigotes"

A l'empresari i cervell de la trama Gürtel, Francisco Correa, se'l condemna a 5 anys i 3 mesos de presó, i a la seva mà dreta, Pablo Crespo, a 5 anys.

La pena més alta és per a l'home fort de la trama valenciana, Álvaro Pérez, conegut com "El Bigotes", a qui se li imposen 6 anys i 9 mesos de presó.

La decisió també condemna Ricardo Costa, exsecretari general del PP valencià, a una pena de 4 anys de presó, i absol Vicente Rambla, exvicepresident valencià, per falta de proves.

Als nou empresaris que van reconèixer els fets se'ls substitueixen les penes de presó per multes i a un se l'absol.

 

 

A Correa, Crespo i Pérez, en determinats delictes, se'ls aplica l'atenuant de confessió o col·laboració activa i, a Correa, a més, la de reparació del dany per haver permès la repatriació de més de dos milions d'euros que tenia en un compte a Suïssa.

Segons el magistrat, les declaracions dels acusats, juntament amb els informes i documents existents a la causa, permeten establir que el PP valencià va finançar les seves campanyes electorals d'aquests anys "de manera tan absolutament irregular que va ser delictiva".

 

El jutge exposa que el PP de Camps va finançar part de les esmentades campanyes amb diners en "B" i factures falses pagades per empresaris, els que van confessar a la vista oral que van pagar una mica més d'1,2 milions per finançar la formació regional.

Diu el jutge que per organitzar aquestes campanyes, el PP valencià va contractar la mercantil del Grup Correa, Orange Market, i que per desenvolupar les campanyes, els acusats no van tenir en compte la quantia màxima admesa de la despesa electoral prevista per la llei i van recórrer a empresaris.

No es condemna Camps ni el PP valencià

El jutge de l'Audiència Nacional, José María Vázquez Honrubia, diu en la sentència que no es pot condemnar Francisco Camps, en el cas que hagués delinquit pel finançament irregular del PP valencià, ja que hauria prescrit.

"Donada la naturalesa del delicte aquí enjudiciat de caràcter menys greu (...) Els actes haurien prescrit per haver transcorregut més de cinc anys sense formular-se des de la data cap acusació."

A més, seria "jurídicament impossible", ja que l'expresident no va ser present en el judici com a acusat sinó com a testimoni, després que l'exsecretari general del PP valencià l'apuntés directament. Camps ho va negar tot.

En aquest cas no es condemna el PP a títol lucratiu perquè cap de les acusacions ho havia demanat. Els fets van passar abans que el Codi Penal permetés perseguir els partits polítics.

El judici

El judici, fet durant les primeres setmanes d'aquest any a l'Audiència Nacional, constava de sis peces separades, i aquest dilluns s'ha sabut la sentència de només tres d'aquestes peces, que afectaven una vintena d'encausats.

 

 

El fiscal va acusar el Partit Popular del País Valencià de finançament il·legal durant les campanyes electorals de Francisco Camps del 2007 i 2008.

Durant el judici, Ricardo Costa, exsecretari general del PP valencià, va confessar que el partit "es finançava amb diner negre" per ordre de Francisco Camps. Costa va declarar que l'expresident hauria pagat els seus actes de campanya electoral amb diners d'empresaris.

 

Segons l'ex-número dos del PP valencià, Camps hauria decidit que aquests actes electorals els organitzés l'empresa Orange Market, de l'entramat Gürtel.

Després d'aquesta confessió, Francisco Camps va negar el finançament il·legal del PP valencià. L'expresident de la Generalitat Valenciana va dir que mai ha donat "cap ordre per a una actitud irregular en cap àmbit".

Gürtel fa caure Rajoy

Aquesta nova sentència arriba enmig de la carrera successòria per rellevar Rajoy a la presidència del partit. Aquest dilluns, el PP ha convocat per al 20 i 21 de juliol el congrés extraordinari que ha d'escollir el nou líder, amb la incògnita encara de qui té la intenció de presentar-s'hi, tot i que han sonat diversos noms.

Precisament, la sentència de la primera època de la trama Gürtel ha estat la que ha provocat l'adeu de Rajoy, ja que va ser l'argument del PSOE per presentar la moció de censura.

 

 

En aquesta primera sentència, el tribunal va considerar que el partit es va lucrar amb aquesta trama i va crear "una estructura financera i comptable paral·lela a l'oficial almenys des del 1989".

El tribunal també va considerar acreditat que entre el Grupo Correa i el PP es va teixir una estructura de col·laboració estable i consistent en prestació de múltiples i continus serveis relatius a viatges, organització d'actes, dins l'activitat normal del partit a la Comunitat de Madrid (Majadahonda i Pozuelo) i a Castella i Lleó.

ARXIVAT A:
PPGürtel
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut