Tànger

Sensació d'engany entre els marroquins que han acudit a la recent inaugurada oficina de la Generalitat a Tànger

La teoria diu que una de les maneres d'evitar el drama de la immigració il·legal és treballar en els països d'origen i amb ells, i aquest és l'objectiu de l'oficina de contractació laboral que la Generalitat ha obert a la ciutat marroquina de Tànger. Sobre el paper, aquest tipus d'oficines han de facilitar la contractació de treballadors perquè vinguin de manera ordenada a Catalunya, però tot un cúmul de despropòsits ha fet que la posada en marxa hagi estat, de moment, desastrosa. L'allau de peticions l'ha desbordat i ara, molts marroquins, es consideren enganyats.

Actualitzat
La Generalitat ha obert a la ciutat marroquina de Tànger una oficina anomenada Servei d'Intermediació Laboral en Origen del Nord d'Àfrica amb l'objectiu de contractar marroquins perquè vinguin de manera ordenada cap a Catalunya o perquè treballin per a les empreses catalanes instal·lades al nord del Marroc. L'experiència, de moment, ha estat un desastre.

Dotzenes de marroquins creuen que s'està jugant amb els seus somnis o, com a mínim, que no se'ls està informant prou. Dilluns de la setmana passada va obrir les portes aquesta oficina, però, davant de l'afluència massiva de peticions, va tancar les portes quatre dies més tard. Els que van tenir la sort d'aconseguir un formulari s'han trobat que ara no el poden entregar un cop omplert. La gent ha vingut des de totes les regions del Marroc i molts fins i tot es passen nit i dia davant de l'oficina.

El problema és que, oficialment, segons es pot llegir en un comunicat, l'oficina encara no ha estat inaugurada. Ho havia d'haver fet l'exconseller de Treball, Josep Maria Rañé, el 26 d'abril, però 6 dies abans va ser destituït pel president Maragall en l'última remodelació de govern del tripartit.

Però, oficiosament i segons diversos testimonis, el que ha passat és que s'ha creat una expectació sense precedents i fins i tot la policia antidisturbis va haver d'intervenir els dies que l'oficina va estar oberta, ja que centenars de persones van bloquejar els carrers que l'envolten. No serà fàcil trobar una solució perquè cada dia arriba nova gent amb esperances de poder marxar cap a Catalunya i aquesta oficina ni informa ni sembla que hagi de tornar a obrir.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut