Bombers buscant cossos (Reuters)
Bombers buscant cossos (Reuters)
Guatemala

S'eleva a una setantena la xifra de morts per l'erupció del volcà Fuego, a Guatemala

El balanç de les víctimes podria augmentar perquè hi ha nombrosos desapareguts

RedaccióActualitzat

La xifra de morts per l'erupció del volcà Fuego, a Guatemala, no para de créixer. Ja són 69, segons el balanç oficial, una xifra que podria augmentar a les pròximes hores perquè hi ha moltes persones desaparegudes. Les autoritats informen que els socorristes estan descobrint molts cossos carbonitzats sota la lava.

El volcà, de 3.763 metres d'alçada i situat a una cinquantena de quilòmetres de la capital, va entrar en una violenta erupció aquest diumenge. Prop de 5.000 persones han estat evacuades després que la lava i les cendres s'hagin estès en una gran àrea, causant el pànic entre els habitants.

Fins ara només han pogut identificar una vintena dels morts gràcies a les "empremtes digitals i les seves característiques físiques", segons ha explicat el director de l'Institut Forense.

 

 

Una àmplia zona al voltant del volcà ha quedat arrasada. Un paisatge desolat ple de runa amb persones i animals domèstics plens de fang i cendres. Una dona explicava que no sabia res de la seva mare ni dels seus germans: "No volia marxar, volia tornar i no podia fer res per salvar la meva família."

Els morts havien quedat atrapats per la lava incandescent que baixava a tota velocitat del Fuego. L'erupció va durar més de 16 hores però es creu que "és possible una reactivació", ha advertit l'Institut Nacional de Vulcanologia.

"Mai havia vist una cosa semblant", repetia una veïna de la població d'El Rodeo, que va poder escapar amb deu membres més de la família. Les columnes de cendres emeses pel volcà han superat els dos quilòmetres sobre el cràter. Una de las zones més perjudicades ha estat la ciutat colonial d'Antigua, un dels llocs turístics més destacats de Guatemala. Protecció Civil calcula que 1,7 milions de persones s'han vist afectades de diverses maneres pel desastre.

 

 

Mentrestant ja han començat a enterrar les víctimes. Familiars i amics dels morts han fet una processó per acomiadar-los.

Aquest volcà ja va entrar en erupció el gener passat. Uns anys abans, al setembre del 2012, es va despertar i va provocar l'evacuació d'unes 10.000 persones que vivien al sud del Fuego.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut