Llagostera

Seguir hospitalitzat, però a casa: el programa per a prematurs de l'hospital Trueta

Un cop per setmana una infermera i una pediatra fan visites de seguiment a casa i atenen per telèfon en tot moment

RedaccióActualitzat

Els prematurs o nadons que neixen amb baix pes evolucionen més bé, si poden ser atesos pels pares de forma contínua, segons estudis científics. Per avançar en aquesta línia l'Hospital Josep Trueta de Girona està implantant el programa d'hospitalització domiciliària de nadons prematurs.

S'hi poden acollir, d'acord amb els pares, els nadons que compleixin criteris clínics com pesar menys d'un quilo i mig al néixer o fer-ho per sota de les 32 setmanes de gestació, així com viure a 45 quilòmetres o menys del Trueta.

Els nadons, a més, han de poder deixar l'hospital i anar a casa, des d'on una infermera i una pediatra de la Unitat els faran el seguiment.

 

Ja el fan la Lola i l'Amaia, dues germanes vuitmesones, que es recuperen a casa, en comptes de l'hospital. Les dues van néixer amb poc més d'un quilo, i han estat ingressades a la unitat de Neonatologia del Trueta durant dos mesos.

Notícia Relacionada: La llet materna, tractament per als nadons prematurs extrems

Els seus pares hi anaven cada dia fins que les han pogut portar a casa, abans del previst, gràcies al programa d'hospitalització domiciliària.

 

Un cop per setmana, un equip de l'hospital els visita a casa. Un entorn molt més favorable per al seu desenvolupament, segons Montse Reixac, infermera.

"Portar-los a casa i normalitzar la situació és important per a ells. Això fa que els nens estiguin més tranquils. Tenen sempre la mare per menjar, no han de fer biberons a l'hospital, la corba de creixement és millor".

La pediatra que els visita, Núria Espuña, reconeix un altre avantatge, que "no estan en contacte amb pacients malalts".

Notícia Relacionada: L'avi de l'UCI: abraça nadons prematurs quan els pares no ho poden fer

 

 

La coordinació amb els professionals de pediatria de l'atenció primària que faran el seguiment dels nadons un cop rebin l'alta també dona tranquil·litat a les famílies.

Com també ho fa el fet que mentre dura l'hospitalització a casa puguin trucar a una infermera les 24 hores al dia, com reconeix la Mari Paz López, mare de la Lola i l'Amaia.

"Li dona la confiança que saps que vindran i t'ajudaran però elles t'ofereixen que en qualsevol cas les truquis si passa qualsevol cosa a qualsevol hora del dia".

Des de començament d'any 14 famílies ja han pogut reduir la seva estada a l'hospital gràcies a aquest programa. Quan estigui del tot implantat, uns 50 nadons prematurs se'n podran beneficiar a l'any.

Aproximadament el 17% dels naixements a l'Hospital Trueta són de nadons prematurs, és a dir, que han nascut abans de les 37 setmanes de gestació.

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut