La premsa internacional destaca les càrregues policials als col·legis electorals

La majoria destaquen els ferits per les actuacions violentes de la policia

RedaccióActualitzat

Digitals de diversos països fan un seguiment especial del referèndum. Els impediments per votar en diverses poblacions catalanes, alguns retransmesos en directe han omplert les portades dels digitals dels principals diaris amb titulars descriptius.

Pel "New York Times", els catalans desafien Espanya i tiren endavant el vot per la independència.

El francès "Le Figaro" en fa un seguiment en directe, entre altres a través del seu corresponsal Mathieu de Taillac, des del seu twitter @mdetaillac.

Assenyala en el titular que "Els catalans estan cridats a votar aquest diumenge en un referèndum d'autodeterminació prohibit per els autoritats espanyoles".

El corresponal del britànic "Financial Times", Michael Stothard (@MStothard), ha enviat un tuit amb fotografia en què diu "Les imatges que Madrid temia, com la policia treu joves i grans dels col·legis electorals"

"The Guardian" també en fa seguiment en directe i explica en un titular l'última hora: "Les tensions augmenten a Catalunya quan els antidisturbis entren en els col·legis electorals". I destacava a mig matí els 337 ferits, i el llançament de bales de goma per part de la policia. Parlen de la violència de la policia espanyola.

"Le Monde" informa a través d'una enviada especial a Barcelona i la corresponsal permanent a Madrid. Recollia les baixes per les càrregues policials, i afegia que el president Pugidemont ha denunciat una "violència injustificada." Poc abans havia destacat que "centenars de persones havien començat a formar cues, sobretot a Barcelona". En diversos textos explica que "des del 6 de setembre ni les persecucions judicials ni els arrests o registres han dissuadit el separatistes d'aquesta regió, on viuen el 16% dels habitants del país, d'organitzar la votació prohibida". Inclou un text on parla de "La gran angoixa de la majoria silenciosa oposada a la independència".

Diaris com els italians "Corriere della Sera" i "La Stampa" també informen en primera plana digital del referèndum. El primer explica en vuit punts què és Catalunya, la reacció del govern espanyol a la convocatòria de referèndum i les raons dels independentistes.

Per la seva banda, "La Stampa" explica que l'arribada del material electoral als col·legis és acollit amb aplaudiments i crits de "Votarem!".

També l'alemany "Frankfurter Allgemeine" n'ha fet un seguiment acurat al llarg del matí. Diversos ferits en càrregues policials. I Al lateral, un article d'opinió: "Drama català".

L'assalt de la Guàrdia Civil a Sant Julià de Ramis i altres atacs per part de la policia en diversos col·legis també han captat l'atenció dels canals 24 hores d'arreu del món. La cadena qatariana Al-Jazeera, la CNN Internacional, el canal britànic de Sky News, France 24...

Al Jazeera diu en el seu canal de 24 hores:

"Aquestes imatges no cauran gens bé".
"Registrats per votar avui hi ha més o menys 5 milions i mig de votants i s'han instal·lat més de 2.000 centres de votació. És molt difícil, no hi ha hagut enquestes imparcials en els últims dies". 

La CNN explica:

"Caos a Catalunya".

"Imatges en directe des de Girona, a la regió espanyola de Catalunya. Avui és el dia que Catalunya havia anunciat un referèndum d'independència molt controvertit. Hi ha un moviment potent per la independència a Catalunya...". 

Sky News també s'ha referit al referèndum i als llocs escollits per la policia i parla de centenars de ferits:

"Estan seleccionant de manera molt concreta només els centres electorals on han de votar els principals líders catalans..." 

France 24 explicava el control que ha fet la policia de molts col·legis per requisar el material electoral:

"La policia n'ha pres el control "manu militari". L'objectiu és clar: requisar el material electoral, impedir que el referèndum tingui lloc..."

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
Anar al contingut