Istanbul

Mor el fiscal segrestat al Palau de Justícia d'Istanbul, que havia quedat ferit greu després del rescat

Els assaltants eren d'un grup d'extrema esquerra i han segrestat durant unes hores el fiscal que investiga la mort d'un noi durant les manifestacions del 2013

RedaccióActualitzat

Tres morts a Istanbul arran del segrest d'un fiscal al Palau de Justícia de la ciutat. El fiscal Mehmet Selim Kiraz i els dos segrestadors que l'han retingut com a ostatge durant sis hores han mort després de l'assalt policial al recinte, durant el qual s'han sentit diversos trets i explosions.

Kiraz, que inicialment havia quedat ferit i havia estat traslladat a un hospital per a operar-lo, ha mort poc abans de les deu de la nit. El fiscal investigava la mort de Berkan Elvan, un jove de catorze anys mort durant les manifestacions al parc Gezi de 2013, víctima de l'impacte d'un pot de gas, suposadament llançat per la policia.

L'operació de rescat s'ha iniciat al vespre, quan des de l'exterior de l'edifici judicial s'han sentit nombrosos trets i explosions a l'interior del Palau de Justícia. Després de diversos minuts de confusió, el governador d'Istanbul, Selami Altinok, ha assegurat que "els dos terroristes han estat morts" i que el fiscal ha resultat ferit.

Una guerrilla d'extrema esquerra

Aquest dimarts al migdia, un grup d'extrema esquerra turc ha irromput al Palau de Justícia i ha pres com a ostatge el fiscal Mehmet Selim Kiraz. En les primeres hores del segrest ja s'han sentit trets dins l'edifici. A les xarxes socials s'ha divulgat una fotografia del fiscal amb una pistola apuntant-lo al cap, davant d'una bandera del partit d'extrema esquerra Front d'Alliberament Popular Marxista Revolucionari (DHKP-C).

El DHKP-C és una organització considerada terrorista pels Estats Units, la Unió Europea i Turquia que es va crear a finals dels 70. Proclama postulats d'extrema esquerra i promou la lluita contra els Estats Units, l'OTAN i el govern turc, al qual considera d'estar sota el control de l'imperialisme occidental. L'activitat terrorista del DHKP-C se centra en interessos estrangers, com un atac suïcida el 2013 a l'ambaixada dels Estats Units a Istanbul que va acabar amb la vida d'un guarda de seguretat.

Durant el segrest, un comunicat publicat en una pàgina web propera al grup armat ha assegurat que els segrestadors han fet diverses exigències a les autoritats per alliberar el fiscal. Entre aquestes condicions hi ha una confessió en directe dels policies sospitosos de matar Elvan i que es faciliti als segrestadors una sortida segura del lloc dels fets.

Un cas que va indignar el país

Berkan Elvan era un menor turc que va morir per l'impacte d'un pot de gas, suposadament llançat per agents de policia. El noi, de catorze anys, va quedar en coma el juny del 2013, període d'importants protestes a Istanbul, quan anava a comprar el pa. Va morir nou mesos després, el març del 2014, i el seu cas va provocar una onada d'indignació a tot Turquia. El fiscal Kiraz es va fer càrrec de la investigació fa sis mesos.

Un diputat del partit socialdemòcrata CHP ha explicat que ha parlat amb el pare d'Elvan, que ha demanat que s'alliberi el fiscal. "El meu fill ha mort, però no cal que mori cap altra persona", ha dit.

Dia d'apagada a gran part del país

El segrest ha coincidit amb una jornada en què hi ha hagut una apagada elèctrica massiva que ha paralitzat gran part de Turquia. En tot cas, l'electricitat ha estat restablerta a la majoria de províncies i a nombrosos barris de les dues ciutats més importants del país, segons informa la companyia nacional turca d'electricitat.

La majoria del país s'ha quedat durant hores sense energia per una avaria que ha començat a mig matí i les causes de la qual encara es desconeixen. El primer ministre turc ha dit que s'està investigant i que totes les possibilitats estan obertes, inclòs un atac terrorista o cibernètic. L'avaria ha afectat el metro d'Istanbul, els tramvies i metros de la majoria de les ciutats i també hospitals i fàbriques.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut