Segona pujada del preu de l'electricitat en una setmana, en plena onada de fred

Segona pujada del preu de l'electricitat en 48 hores

El preu de l'electricitat torna a pujar aquest divendres i toca màxims que no es superaven des del 2013

Actualitzat

Nou increment en poques hores del preu de l'electricitat. Aquest divendres, el preu de cada megawatt/hora superarà els 88 euros durant tota la jornada i pot arribar fins a puntes de 90 euros. Això suposa entre dos i quatre euros més per cada megawatt/hora de consum que el preu fixat dimecres.

El nou repunt en els preus de la llum consolida les fortes pujades d'aquest començament d'any, que han coincidit amb l'onada de fred.

Per a aquest divendres s'espera que creixi també la demanda de consum elèctric i se superi el consum d'electricitat que va haver-hi dijous, però sense arribar als valors de dimecres al vespre.

Red Eléctrica de España justifica l'augment del preu perquè hi ha més consum, i això s'afegeix al fet que, aquests dies, les energies renovables, com l'eòlica i la hidroelèctrica, poden generar poca electricitat i cal substituir-les per combustibles fòssils com carbó i gas.

Per trobar preus de l'electricitat tan alts com els d'avui cal remuntar-se al desembre del 2013, quan es va arribar a prop dels 92 euros per megawatt. Després d'aquella escalada imparable de preus, el govern del Partit Popular va decidir suspendre l'anterior sistema de subhasta elèctrica i substituir-lo per l'actual, amb el cost de l'electricitat vinculat al preu de cada hora.

Les crítiques per la coincidència de l'increment del preu de l'electricitat amb un moment de màxim consum a causa del fred han obligat el govern espanyol a anunciar mesures en el mercat del gas per abaratir la llum. El ministre d'Energia, Álvaro Nadal, s'ha compromès a vigilar que les companyies elèctriques no encareixin artificialment el preu de la llum i a forçar les companyies gasistes a posar en el mercat gas més barat.

Anar al contingut