Washington

Segon debat entre Clinton i Trump, ple de tensió i amb desqualificacions mútues

El cara a cara ha estat marcat per l'escàndol que han generat uns comentaris masclistes i obscens del candidat republicà sobre les dones, que no li han passat factura

RedaccióActualitzat

Segon debat entre Hillary Clinton i Donald Trump, un mes abans de les eleccions dels Estats Units i amb el rerefons de la polèmica per les declaracions sexistes del republicà, que no li han passat factura. El paper de Rússia a Síria i Estat Islàmic han centrat aquest cara a cara, que ha durat una hora i mitja. Clinton no ha aconseguit acorralar-lo i Trump ha fet valer aquella màxima que la millor defensa és un bon atac. Ha estat un vibrant cara a cara, seguit amb una gran expectació.

El debat ha començat amb tensió després de la forta polèmica arran de la gravació del 2005, on Trump deia que pot "atacar" les dones pel fet de ser famós. El magnat s'ha tornat a excusar dient que només eren paraules i en una resposta erràtica ha atacat Bill Clinton pels seus escàndols sexuals i ha dit que el que ell farà és acabar amb Estat Islàmic.

La primera mitja hora el candidat republicà semblava una mica cansat, malhumorat però després ha acabat prenent la iniciativa. Ha estat incisiu contra Clinton, a qui ha dit que hauria de ser a la presó per haver utilitzat un servidor privat quan era secretària d'estat. Els dos candidats han pogut entrar una mica en matèria i han contraposat posicions al voltant de Rússia, la guerra de l'Iraq o la política econòmica. 

El magnat ha estat una mica més precís en conjunt i hauria salvat un debat on arribava amb la pressió de la polèmica però també d'haver perdut el primer cara a cara. L'actuació d'aquesta nit potser li permet aturar la sagnia de desercions republicanes. No vol dir que Clinton hagi perdut, però no ha estat tan enèrgica i contundent.

Un debat molt àcid amb un final distès

El debat s'havia preescalfat aquest cap de setmana amb l'aparició del vídeo de Trump ple de comentaris obscens sobre les dones. Era pregunta obligada al debat i no s'ha fet esperar. Són només paraules, al món passen coses pitjors, deia Trump.

"Això era una conversa privada. No n'estic orgullós i demano perdó a la meva família i al poble americà. Queda clar que no me'n sento orgullós, però era una conversa privada"

Hillary Clinton partia amb avantatge amb tota aquesta polèmica. Ho ha aprofitat però no l'ha acabat de posar contra les cordes.

"Ja vaig dir al juny que no estava a l'altura per ser president i comandant en cap. I molts republicans i independents han dit el mateix"

Clinton li ha retret el trencament que això ha provocat dins el partit republicà. Però Trump ha sabut refer-se i ha contraatacat, sobretot amb la qüestió dels e-mails confidencials als quals Hillary va tenir accés:

"Si fos per mi, ja series a la presó!"

El moderador demanava que no s'aplaudís per no restar temps a les preguntes dels espectadors, que han pogut interpel·lar els candidats sobre immigració, política fiscal o de cobertura mèdica. 

El debat ha fet un gir al final amb la pregunta d'aquest espectador. Què respecteu l'un de l'altre? Clinton ha respost: "Respecto molt els seus fills. Els seus fills estan molt ben preparats i són molt lleials, i això diu molt d'en Donald". I Trump ha dit de Hillary: "És una lluitadora. No estic d'acord amb la majoria de coses per les quals lluita, no comparteixo les seves opinions en molts casos, però és una gran lluitadora i no es rendeix mai. I això és bo!" Intercanvi final de compliments per rebaixar l'acidesa del principi i dels dies previs. No queda clar qui ha guanyat, però Trump se n'ha salvat.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut