Barcelona

Saura carrega contra la comissió i acusa l'oposició de falta de prudència i respecte en el cas d'Horta

Més informació que mai, un operatiu correcte, un incendi excepcional i una comissió polititzada. Aquests són els quatre eixos de la compareixença del conseller d'Interior, Joan Saura, en la comissió d'investigació del foc d'Horta al Parlament de Catalunya. Saura defensa l'actuació dels seu departament i defineix els fets d'Horta com un "maleït accident provocat per un cúmul de circumstàncies". El conseller desmenteix que hi hagués relaxació i descoordinació. Assegura, a més, que el seu departament ha donat més informació que mai i lamenta que s'hagi utilitzat el cas per extreure'n un rèdit polític. En aquesta sentit ha carregat contra l'oposició, de qui diu que li ha faltat prudència i respecte.

Actualitzat
Joan Saura ha començat la seva compareixença amb un record als cinc bombers morts en l'incendi i pel sisè que encara es recupera de les ferides. També ha expressat, un cop més, el seu condol a les famílies i companys del cos i els ha ofert el seu suport.

El conseller d'Interior ha adoptat un to molt crític amb la comissió i el ressò mediàtic que ha tingut el cas d'Horta de Sant Joan. Assegura que, tot plegat, ha accentuat el dolor de les víctimes i només ha servit per refermar allò que ja deia l'informe del cos de Bombers encarregat pel seu departament.

Saura ha recalcat que Interior ha ofert més informació que mai sobre un operatiu de Bombers. Recorda que ell mateix ha comparegut fins a tres vegades i destaca la predisposició a la transparència i al debat del govern. Tot i això, insisteix que a partir del 30 de juliol de 2009, data en que es va decretar el secret de sumari en la investigació del foc, ja no va poder donar més informació. Per tot plegat, Saura lamenta que hagi estat "objecte de crítica per fer el que diu la llei".

La Conselleria d'Interior considera que la comissió ha demostrat que l'estratègia i l'operatiu de l'incendi eren correctes, però que es va desbordar per una situació excepcional. De fet, Saura defineix els fets d'Horta com a un "un maleït accident per un cúmul de circumstàncies excepcionals i adverses".

El conseller també entén que la comissió ha invalidat la teoria de la relaxació i descoordinació del cos de Bombers. Saura ha estat contundent i ha qualificat de mentides moltes de les afirmacions que s'han fet sobre l'incendi. Diu que no és cert que hi hagués relaxació, ni que els bombers no tinguessin GPS, ni que els comandaments estiguessin dinant, ni que s'haguessin col·lapsat les comunicacions, ni que s'haguessin reduït els efectius, ni que no hi hagués un camió al parc d'Horta entre moltes altres informacions.

Tot i aquestes consideracions positives, Saura ha reconegut que també hi ha hagut errors. Entre d'altres, el conseller ha demanat disculpes per qualificar la gestió de l'incendi d'"impecable" tot i les víctimes mortals. Saura ha reconegut que l'expressió va ser desafortunada, si bé ha remarcat que la tasca dels bombers va ser "admirable".

Finalment, Saura ha tancat la seva compareixença amb una reflexió sobre la idoneïtat de la comissió parlamentària. El conseller d'Interior no ha amagat que la veu com una eina que s'ha fet servir per interès polític. Assegura que només ha refermat el que ja deia el departament, però que s'ha volgut esprémer com una "arma política per desgastar el govern", fet que ha suposat un cost emocional als bombers "incomprensible". En aquest sentit, qualifica aquesta actitud d'irresponsable. Saura carrega contra l'oposició, de qui diu que no ha tingut prou "prudència i respecte" pel cas.

Durant la compareixença, Saura també ha desglossat noves mesures i mitjans per evitar que uns fets com les del 21 de juliol de 2009 es puguin tornar a repetir. Entre aquestes iniciatives hi ha l'obertura d'un centre operatiu de rescat, incorporar tecnologia als helicòpters per poder detectar el posicionament dels GPS, crear un centre de comandament avançat específic per a Bombers i equips de treball específic amb un oficial de seguretat i un supervisor tàctic.

L'oposició insisteix en els errors i la descoordinació

Les intervencions dels membres de l'oposició han estat marcades per la discrepància amb el conseller, especialment pel que fa als representants de CiU i el PP. Els dos partits han insistit en les crítiques al Departament d'Interior i mantenen la seva petició d'assumpció de responsabilitats polítiques pel que consideren que va ser una gestió ineficient i amb una falta de coordinació.

Durant la compareixença s'han viscut moments de tensió entre el diputat del PP Rafael Luna i el conseller Saura. Aquest últim ha retret al membre del Partit Popular la utilització política dels Bombers i l'aparició de filtracions interessades i, segons Saura, "manipulades" que s'han donat sobre l'operatiu.

Ciutadans, per la seva banda, ha estat menys crític i ha retret a la conselleria la falta d'humilitat. El seu representant, Albert Rivera, assegura que s'haguessin assumit els errors abans la comissió no hagués estat necessària.

Una comissió amb l'agenda carregada

Dijous ja va declarar el número dos d'Interior, Joan Boada, i el cap de Protecció Civil, Josep Ramon Mora. Els dos van negar les acusacions de descoordinació. Boada va coincidir amb Saura que amb les dades que tenen ja no qualificaria l'operatiu d'impecable. També va acusar l'oposició d'utilitzar el dol dels bombers amb finalitats partidistes. Durant la seva compareixença, el secretari general d'Interior va insistir que no s'havia amagat cap informació ni s'havia mentit sobre la gestió del foc.

Aquestes són les últimes compareixences davant la comissió que durant setmanes ha acollit fins a 46 testimonis, entre bombers, tècnics i agents rurals, per intentar aclarir si la gestió de l'extinció de l'incendi.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut