Imatge d'arxiu del ple del Parlament
Imatge d'arxiu del ple del Parlament
Barcelona

Satisfacció mesurada entre la majoria dels partits catalans per la interlocutòria del TSJC

Els partits polítics catalans ha reaccionat a la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre la immersió lingüística. El PSC l'ha rebuda amb satisfacció i Esquerra amb preocupació. Ciutadans, un dels partits que, juntament amb el PP, no van subscriure la Llei d'Educació de Catalunya, ha manifestat el seu descontentament, mentre que Solidaritat ha expressat una satisfacció moderada.

RedaccióActualitzat
El portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, ha celebrat l'aval del TSJC al model d'immersió lingüística. Turull ha instat alguns  partits i entitats a recapacitar i no crear problemes "on no n'hi ha" en favor dels nens i la cohesió social. La immersió és un model "d'èxit i unitat" des d'un punt de vista educatiu i social, sobre el qual existeix un ampli consens.

El portaveu d'Educació del PSC, Daniel Font, ha assegurat que "valoren positivament la sentència, en la mesura que valida el model lingüístic a Catalunya".

Des de les files d'Esquerra, el seu president, Oriol Junqueras, ha mostrat preocupació perquè tot i que la sentència manté el model d'immersió lingüística, "deixa incògnites profundes que posen en dubte el funcionament d'un model educatiu que ha estat un model d'èxit, i que al llarg de les últimes dècades ha permès la integració i la cohesió social". ERC demana a la Conselleria d'Ensenyament que doni instruccions clares als docents sobre com han d'atendre els casos concrets de les famílies que demanin escolarització en castellà.

Encara que també ha celebrat el contingut global de la sentència, el líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ha alertat que aquesta inclou una part "dolenta" que, al seu entendre, "consolida un marc de conflicte i l'esquerda segueix oberta". "Estem on estem per culpa del PP, que juga amb la convivència del país", ha dit Herrera, que ha instat CiU a  reflexionar sobre els seus acords amb els populars

El Partit Popular de Catalunya considera que la resolució no ha entrat al "problema de fons" del model educatiu de Catalunya, ja que només es pronuncia sobre un cas concret. El portaveu adjunt del PPC, Santi Rodríguez, ha afirmat que si bé el seu partit "respecta" la decisió del TSJC, el tribunal no dirimeix sobre quin ha de ser el model educatiu de Catalunya o si el vigent s'adequa a l'Estatut "constitucional", ja que només es pronuncia sobre un cas particular i no "sobre el conjunt" del model educatiu.

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, lamenta que la resolució no executi la doctrina del Tribunal Suprem d'introduir el castellà com a llengua vehicular, al costat del català. Rivera, però, està convençut que, tard o d'hora, aquest serà el model que prevaldrà. "No fem més, amb aquesta solució ambigua del TSJC, que agonitzar el que és una evidència: el sistema d'una sola llengua imposada està caducat i per tant li queden dies, setmanes i com a molt, mesos", ha vaticinat Rivera

Des de Solidaritat, Alfons López Tena ha exhibit satisfacció però a mitges, a l'espera del que resolgui el Suprem. "Aquesta ofensiva ara ha quedat aturada en aquesta fase". Manifestem "la nostra preocupació i vigilància per evitar que, en la segona fase on intervindrà el Tribunal Suprem, es pugui acabar amb el sistema d'immersió lingüística". Solidaritat avisa que no pensa tolerar que el futur del català quedi en mans d'òrgans judicials espanyols.
Anar al contingut