Josep Montané, veí de la Pobleta de Bellveí, mostrant la resposta que li ha fet arribar Endesa acceptant la seva autoliquidació de factura. Image de…
Josep Montané, veí de la Pobleta de Bellveí, mostrant la resposta que li ha fet arribar Endesa acceptant la seva autoliquidació de factura. Image del 11 de maig del 2017. (horitzontal)

Satisfacció dels veïns de la Vall Fosca per l'acceptació d'Endesa de les primeres autoliquidacions fetes des del 2009

ACN La Torre de Cabdella.-La resposta per part de la companyia Endesa a una veïna de La Pobleta de Bellveí (Vall Fosca) acceptant les reclamacions i autoliquidacions fetes és una ''gran victòria'' segons els veïns de la Vall. La companyia li reclamava 4.339 euros de factures des del 2009 i ella considerava que solament n'havia de pagar 166. A finals del mes de març d'aquest any la companyia va ''amenaçar'' als veïns que si no pagaven el deute, els tallaria el subministrament. Aleshores va ser quan alguns veïns van signar un acord amb Endesa i van pagar. Entre ells, el Consistori i una trentena de veïns van decidir ingressar l'import que ells creien correcte fent una autoliquidació. La companyia, a comptagotes, ha anat responent a alguns veïns. La resposta més ''clara i contundent'' l'ha fet arribar a aquesta veïna de la Pobleta on se li comunica que s'accepta l'autoliquidació de 166 euros i que se li retornaran els diners abonats de més, donat que l'ingrés era superior a aquesta quantitat.

De la notificació que ha fet Endesa a aquesta veïna també cal ressaltar que reconeix l'autoliquidació des del 2009, data d'inici del desacord en la manera de facturar per part de la companyia.Aquesta mateixa setmana l'Agència Catalana del Consum (ACC) va apostar per resoldre a través de la mediació i l'arbitratge la problemàtica que enfronta els veïns de la Torre de Cabdella amb Endesa en relació amb l'IVA que han de pagar pel consum elèctric. Consum considera que alguna de les clàusules incloses en els acords signats entre alguns veïns i la companyia podria ser abusiva.La directora de l'ACC, Montserrat Ribera, va explicar que els acords signats per liquidar les factures impagades entre veïns i la companyia arran de la sentència del TSJC, que donava la raó a Endesa en considerar que tributava correctament la taxa, "podrien contenir alguna clàusula abusiva".Per això, des de Consum s'aposta per la medicació i l'arbitratge per resoldre el conflicte entre ambdues parts, ja que de la mateixa manera que el Ministeri d'Hisenda, entenen que Endesa hauria de facturar l'IVA del contracte col·lectiu del 1927 per la cessió de terrenys comunals i no aplicar-la damunt de la tarifa regulada que fixa el Preu voluntari per al petit consumidor (PVPC), tal com defensava Endesa i va establir la sentència del TSJC.Els veïns de la Vall Fosca s'han mostrat favorables a aquesta mediació i arbitratge per resoldre les discrepàncies entre ambdues parts. Els veïns confien que entre la resposta d'Endesa a una veïna i l'arbitratge s'acabi resolent correctament el conflicte.Alguns dels veïns que van liquidar el que la companyia els va reclamar, en el moment de la liquidació i fraccionament a terminis, van renunciar a recórrer aquestes factures.La CUP Vall Fosca va ser la qui va recomanar als veïns fer autoliquidacions als veïns. Aquesta formació ha sol·licitat també que es deixi sense cap valor ni efecte l'acord de 12 de gener de 2017 signat entre l'Ajuntament i la companyia Endesa, de reconeixement de deute. La CUP el considera "nul de ple dret" i "greument perjudicial" per a l'interès públic. La formació ha donat a conèixer que el consistori va negociar amb Endesa finançar el deute de les factures de l'enllumenat i dependències municipals, assumint un deute de 260.574 euros i renunciant a futures reclamacions en cas que es demostrés la validesa del Conveni de 1927.La CUP ha afegit que "prèviament a la signatura de l'acord, en data 31\/12\/2016, l'Ajuntament ja havia pagat a l'empresa la quantitat de 16.193 euros". La formació lamenta que de cap d'aquestes decisions ha estat mai informada en el ple de l'ajuntament.

Anar al contingut